Trio redno koncertira doma, pa tudi v tujini: v Italiji, na Madžarskem, v Švici, na Hrvaškem, septembra pa so odigrale šest koncertov v Argentini. Foto: Osebni arhiv tria Rêverie
Trio redno koncertira doma, pa tudi v tujini: v Italiji, na Madžarskem, v Švici, na Hrvaškem, septembra pa so odigrale šest koncertov v Argentini. Foto: Osebni arhiv tria Rêverie
false
Klavirsko-godalni trio Rêverie sestavljajo mlade glasbenice, dobitnice številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj: Tanja Činč, Mojca Jerman in Katarina Leskovar. Foto: Osebni arhiv tria Rêverie

Klavirski trio, ki deluje od jeseni 2012 pod mentorstvom profesorja Tomaža Lorenza, sestavljajo pianistka Tanja Činč, violinistka Mojca Jerman in violončelistka Katarina Leskovar. Kot je pojasnila Činčeva, je tekmovanje Grand Prize Virtuoso International Music Competition odprto za glasbenike vseh starosti z vsega sveta, sestavljeno pa je iz dveh etap. "Prva etapa je potekala preko spleta. Poslati je bilo potrebno nekaj avdio- ali videoposnetkov, ki jih je tamkajšnja komisija ocenila, nato pa so izmed prvonagrajencev izbrali glasbenike, ki smo bili povabljeni na zaključni koncert, ki je potekal v Parizu. Zaključni koncert je bil hkrati dogodek, na katerem je prisostvovala komisija, ki je na koncu izbrala posameznika, ki prejme posebno promocijsko nagrado," je za MMC povedala pianistka.

Na sklepni del tekmovanja v Parizu je žirija povabila 55 finalistov. Zaključni koncert je potekal 18. decembra, žirija pa je svojo odločitev sporočila v nedeljo.

Na vprašanje, zakaj so se odločile sodelovati na tekmovanju, Činčeva odgovarja, da je šlo za naključje in poudarja, da igra veliko vlogo tudi kakovost posnetkov. "Realno sliko velikokrat popačijo, žiriji pa ne dajo možnosti, da v živo 'začuti' posameznikovo energijo. Na taka tekmovanja se prijavi ogromno glasbenikov, zato je toliko teže ocenjevati glasbenike le na osnovi posnetkov." Vrhunske glasbenice so prejele denarno nagrado v višini 4.000 dolarjev in tri koncerte v drugi polovici prihodnjega leta, ko jim bodo lahko prisluhnili v Parizu, Londonu in Berlinu.

Vrhunske glasbenice se izobražujejo tudi v tujini
Činčeva in Jermanova sta študentki ljubljanske Akadmije za glasbo, slednja pa se letos izobražuje na študentski izmenjavi v Gradcu, kjer študij končuje tudi violončelistka Katarina Leskovar. Redno koncertirajo doma in v tujini ter se udeležujejo tudi številnih tekmovanj. Novembra so tako na državnem tekmovanju komornih skupin Primož Ramovš osvojile prvo nagrado, lani pa so osvojile prvo nagrado in bile absolutne zmagovalke med komornimi zasedbami na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu.

Izpopolnjevale so se tudi na številnih mojstrskih tečajih priznanih profesorjev, kot so Trio di Parma, Chia Chou, Homero Francesch, Nora Chastain, Wen-Sinn Yang, Daniel Rowland in Julian Arp. V juliju 2015 so posnele promocijski plošček z deli Astorja Piazzolle, Sergeja Rahmaninova in Lucijana Marije Škerjanca.