Daniel Barenboim se je leta 1942 rodil v Buenos Airesu in ima poleg argentinskega še izraelsko, špansko in palestinsko državljanstvo. Slednjega je sprejel kot kritiko izraelski politiki, z upanjem, da bo tako služil kot vzor miru med dvema narodoma. Foto: EPA
Daniel Barenboim se je leta 1942 rodil v Buenos Airesu in ima poleg argentinskega še izraelsko, špansko in palestinsko državljanstvo. Slednjega je sprejel kot kritiko izraelski politiki, z upanjem, da bo tako služil kot vzor miru med dvema narodoma. Foto: EPA

Regeva namerava nemški vladi poslati protestno pismo zaradi tega domnevno načrtovanega koncerta v Teheranu. "Dirigent Daniel Barenboim, izraelski državljan, bo v Iranu nastopil z državnim orkestrom," je ministrica zapisala nedavno na svojem Facebookovem profilu. Njen predstavnik je nato razložil, da je s tem merila na orkester Staatskapelle Berlin.

Iransko ministrstvo za kulturo je v začetku tedna sporočilo, da se za koncerte v Teheranu pogaja z Berlinsko in Dunajsko filharmonijo, vendar pa sta oba orkestra zanikala ta domnevna pogajanja, poroča nemška tiskovna agencija.


Apel, naslovljen na kanclerko
V preteklem mesecu je britanski glasbeni novinar Norman Lebrecht na svoji spletni strani zapisal, da naj bi oktobra orkester Staatskapelle Berlin spremljal kanclerko Angelo Merkel v Teheran, če bo jedrski sporazum z Iranom do takrat dokončno potrjen. Državna opera naj bi na tiho urejala vizum za Barenboima, ki je glavni glasbeni ravnatelj Staatskapelle Berlin in ima ob izraelskem še argentinsko, špansko in palestinsko državljanstvo. Slednjega je sprejel kot kritiko izraelski politiki, z upanjem, da bo tako služil kot vzor miru med dvema narodoma. Tudi informacije glede urejanja vizumov še niso uradno potrjene.

"To melodijo je treba ustaviti"
Ministrica Regeva je na svojem Facebooku zapisala še: "Barenboim je protiizraelsko naravnan in ob vsaki priložnosti očrni Izrael." Po njenem ob tem zlorablja kulturo kot instrument za uveljavljanje svojih političnih pogledov. "To melodijo je treba ustaviti," poziva ministrica in nadaljuje, da gre za "napačno odločitev" kanclerke. Regeva je naznanila, da bo pisala nemškima ministrstvoma za zunanje zadeve in za kulturo ter zahtevala odpoved koncerta. Ob tem namerava poudariti, da "Barenboimov nastop škoduje izraelskim prizadevanjem za preprečitev jedrskega dogovora" in da ob tem prispeva tudi k odrekanju legitimnosti judovski državi.

Iran velja za t. i. zakletega sovražnika Izraela in je že večkrat pozval k uničenju judovske države. "Menim, da bi Nemčija ravnala prav, če bi odpovedala koncert tega orkestra in njegovega vodje," je še zapisala ministrica, po mnenju katere je Iran teroristična država. "Zvoki iz Teherana so neokusni in nevarni."