Damir Avdić (1964) je ustvarjalec iz Tuzle, ki od leta 2009 živi v Sloveniji. V Kinu Šiška bo predstavil svoj novi album Manjina. Foto: Shipo
Damir Avdić (1964) je ustvarjalec iz Tuzle, ki od leta 2009 živi v Sloveniji. V Kinu Šiška bo predstavil svoj novi album Manjina. Foto: Shipo

Po nekajletnem delovanju v rodnem kraju v okviru zasedbe Rupa u zidu v drugi polovici osemdesetih let minulega stoletja, je leta 2004 izdal prvi samostojni album, naslovljen …od trnja i žaoka za priznano hrvaško neodvisno založbo Slušaj najglasnije!.

Sledili so še štirje samostojni albumi (Mrtvi su mrtvi, Život je raj, Mein Kapital in Human Reich), katerim se je v tem mesecu pridružil še Manjina, ki ga je produciral Jure Vlahovič in je izšel v samozaložbi oziroma za Kapital Rekord, kjer Avdić po novem izdaja svoje stvaritve.

Književnost, gledališče in film
Damir Avdić se je podpisal tudi pod pesniško zbirko Kuda sestro in tri romane - Enter džehenem, Tiket za revoluciju in Na krvi ćuprija; po zadnjem je za Gledališče Glej nastala monodrama Most na krvi v režiji Mareta Bulca. Lani pa je z Barbaro Kapelj Osredkar na oder postavil predstavo A Štekaššš?, ki se je med drugim ukvarjala s položajem umetnika migranta v novem okolju.

Avdić je tudi avtor glasbe za več predstav in filmov (med drugim tudi za Arheo Jana Cvitkoviča in Boj za Siniše Gačića) ter protagonist enega dokumentarca. Leta 2013 je namreč Dušan Moravec, nekdanji član zasedbe Kuzle o Avdiću posnel film Pravi človek za kapitalizem, ki je potovanje med njegovimi knjigami, glasbenimi nastopi, gledališko predstavo in življenjem, njegova stališča pa pridejo do gledalca prek besedil pesmi in romanov ter pogovorov z drugimi ljudmi.

"Damir Avdić z električno kitaro v roki in nabrito poezijo v ustih vztrajno kleše nove kritike aktualnih družbenih neumnosti in banalnosti," so zapisali v Kinu Šiška.

Drevišnji predstavitveni koncert albuma Manjina v dvorani Komuna se začne ob 21. uri.