Glasba
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 6 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Koncert: 13. julij ob 21. uri
  • Letni vrt Gala Hale
Rok Zalokar Trio
Rok Zalokar Trio sestavljajo pianist Rok Zalokar, basist Dejan Hudoklin in bobnar Jože Cesar. Foto: rokzalokar.com
Rok Zakokar Trio: Vol. 2
Drugi album Rok Zalokar Tria, ki ga bo zasedba predstavila na koncertu, prinaša deset skladb in sledi prvencu iz leta 2013, naslovljenemu Vol. 1. Foto: rokzalokar.bandcamp.com

Koncert ob izidu albuma Rok Zalokar Tria, tkalcev bogatih zvočnih povesti

Predstavitveni koncert na letnem vrtu Gala Hale
13. julij 2016 ob 17:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob izidu albuma Vol. 2, logičnega naslednika prvenca Vol. 1 izpred treh let, se obeta koncert Rok Zalokar Tria, ki povezuje prvine džeza, neposrednost rocka in liričnost klasične glasbe.

Trio, ki ga tvorijo pianist Rok Zalokar, basist Dejan Hudoklin in bobnar Jože Cesar, se ne omejuje na tradicionalni zvok. V njihovem muziciranju je prisotna tudi uporaba efektov, vendar ti ne pomenijo jedra njihove zvočne slike. Namen učinkov je zgolj dodajanje odtenkov zvoku, ne podreditev celote.

Bogatejša zvočna slika novega albuma
Zasedba precejšen del prostora v svojih stvaritvah prepušča improvizaciji, tudi z namenom ohranjanja njihove živosti in razvijanja razpoloženj v njih. Sveži album Vol. 2 v desetih skladbah prinaša razvoj tria od izida Vol. 1 naprej. Gre za obdobje, ko jih zaznamuje velika geografska razdalja, saj sta se Rok in Dejan odpravila na študij v Rotterdam.

Rok Zalokar Trio obstaja od pozne jeseni 2010, dve leti pozneje pa je bil med šestimi zasedbami, ki jih je Radio Študent izbral za svoj projekt Klubski maraton. Tako je sledilo več koncertov po Sloveniji in izid skladb Snežna gmota I. in Snežna gmota II. na spremljajoči kompilaciji.

Februarja naslednje leto je trio v dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani posnel avtorsko glasbo ter jo dokumentiral na prvencu Vol. 1, ki je izšel pri založbi ZARŠ. Zasedba je 2014 prejela nagrado jazzon za najboljšo džezovsko izvedbo, Rok Zalokar pa je bil istega leta nagrajen še za najboljšo džezovsko kompozicijo. Jazzon je predvsem strokovna nagrada, ki jo vsako leto podelijo v sklopu Festivala Jazzinty v Novem mestu.

Koncert Rok Zalokar Tria se obeta na isti dan, kot je izšel novi album, saj jim je mogoče prisluhniti drevi ob 21. uri na letnem vrtu Gala Hale (v primeru dežja se bo koncert začel uro pozneje v dvorani Gala Hale).


Premierna predstavitev albuma Vol. 2 Rok Zalokar Tria v oddaji Na piedestal na Valu 202 in video za skladbo z albuma, naslovljeno I Hope, Soon.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo