Koncert ob začetku gledališke sezone je darilo Mariborčanom. Organizatorji jih vabijo, da se ga udeležijo v čim večjem številu. Foto: Maribor 2012
Koncert ob začetku gledališke sezone je darilo Mariborčanom. Organizatorji jih vabijo, da se ga udeležijo v čim večjem številu. Foto: Maribor 2012
S svojo pristno zgodbo in melodiko, ki gre zlahka v uho, je muzikal My Fair Lady zanimiv tako za glasbene poznavalce kot za širše občinstvo. Foto: Maribor 2012

Pod taktirko Benjamina Pionnierja je nastopil Simfonični orkester SNG Maribor, oder pa sta zasedla tudi operni in baletni zbor mariborskega gledališča.

Koncert na Trgu Leona Štuklja je bil namenjen vsem ljubiteljem klasične glasbe, opere in baleta. Z vratolomnimi akrobatskimi vragolijami ga bodo popestrili člani Čarobnega gledališča Saltimbanko, manjkalo pa ne bo niti bleščečih in čutnih plesnih točk v koreografiji Valentine Turcu.

Med najznamenitejšimi simfoničnimi odlomki so izvedli Poloneza iz opere Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskega, uverturi iz Bizetove Carmen in Verdijeve opere Moč usode; med opernimi zbori pa bo mogoče prisluhniti zboru sužnjev Va pensiero iz Verdijeve opere Nabucco, zboroma A dos cuartos in Les voici iz opere Carmen ter zmagoviti koračnici Gloria all' Egitto e ad Iside iz Verdijeve opere Aida.

V lahkotne in razigrane latino ritme iz Mehike in Brazilije bodo obiskovalce odeli Marquezov Danzon št. 2, Piazzollov Libertango in Abreujeveva skladba Tico-Tico no Fuba.

Premiera muzikala My Fair Lady
V športni dvorani Zavoda Anton Martin Slomšek bo drevi v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) in v izvedbi katoliških glasbenih šol premierno uprizorjen muzikal My Fair Lady. Predstavo je režiral Horst Zander iz Avstrije, prihodnji teden pa bo gostovala še v partnerskih mestih EPK-ja Velenju, Slovenj Gradcu, Murski Soboti in na Ptuju.

Nosilec projekta je Zavod Antona Martina Slomška, za izvedbo pa bo poskrbelo pet katoliških glasbenih šol: Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška iz Maribora ter glasbene šole Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane in Rakovnika, samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju in beltinške glasbene šole, so sporočili organizatorji.

Zander je kot režiser sodeloval z najpomembnejšimi evropskimi opernimi hišami in festivali, bil je tudi dolgoletni sodelavec priznanega dirigenta Herberta von Karajana. Orkestru bo dirigiral Damijan Močnik, v predstavi pa nastopajo perspektivni mladi glasbeniki.

My Fair Lady je eno izmed temeljnih del klasičnega muzikala, ki je na Broadwayu pridobilo laskav status najdlje izvajane predstave. Besedilo je po knjižni predlogi Pygmalion Georgea Bernarda Shawa napisal Alan Jay Lerner, avtor glasbe je Frederick Loewe. Muzikal bo izveden v slovenskem jeziku.