Oboževalci Papa Wemba so si rekli
Oboževalci Papa Wemba so si rekli "sapeurs" in so veliko teže polagali na modna oblačila. Foto: Reuters

Na videu s koncerta, ki je že zaokrožil po spletu, je mogoče videti pevca, kako se proti koncu tretje pesmi koncerta sesede na odru, njegove spremljevalne pevke, ki ne vidijo, kaj se je zgodilo, pa plešejo dalje. Reševalci ga niso mogli več rešiti in Papa Wemba je umrl na odru. Razlog smrti za zdaj še ni znan. Star je bil 66 let.

Papa Wemba, rojen kot Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, je kot "kralj rumba rocka" oz. "soukousa" zaslovel v svojih dvajsetih; kmalu je dosegel svetovno slavo na frankofonskih področjih. V karieri je šel tudi na turneji s Petrom Gabrielom in Steviejem Wonderjem. Med njegovimi največjimi uspešnicami sta L'Esclave in Le Voyageur.

Spreobrnitev v zaporu
Leta 2004 je bil Wemba aretiran v Parizu, ker je pomagal tihotapiti nezakonite priseljence (v Evropo jih je vodil kot "člane svojega spremljevalnega benda"). V zaporu je preživel tri mesece in pol in v tem obdobju - tako je trdil pozneje - doživel duhovno spreobrnitev. V pesmi Numéro d'écrou na albumu Somo Trop denimo opisuje, kako ga je Bog obiskal v zaporniški celici.

Mimogrede, nekoč je bil zaprt tudi v Zairu (današnjem Kongu), menda zato, ker naj bi se zapletel s hčerko nekega generala.