Jungle so bili to poletje tudi del zasedbe uglednega Montreux Jazz Festivala v Švici. Foto: EPA
Jungle so bili to poletje tudi del zasedbe uglednega Montreux Jazz Festivala v Švici. Foto: EPA

Za glasbeno nagrado, ki jo podeljujejo najboljšemu britanskemu ali irskemu albumu, izdanemu v zadnjih 12 mesecih, se poteguje 12 imen: nekdanji vodja zasedbe Blur Damon Albarn s svojim prvim soloprojektom Everyday Robots, pesnica in raperka Kate Tempest, alter-R&B izvajalka FKA Twig, elektrofunkdvojec Jungle, indierockerji Bombay Bicycle Club, kitaristka in pevka Anna Calvi, džezovski trio GoGo Penguin, eksperimentalni džezerji Polar Bear, garažni rockerji Royal Blood, folkrocker Nick Mulvey, izvajalec elektronike East India Youth in alternativni hiphoperji Young Fathers.

Lanski dobitnik mercuryja je James Blake, v letih pred njim pa so prestižno priznanje - od leta 2009 pod okriljem Barclaycarda - dobili Alt-J, PJ Harvey, The xx in Speech Debelle.

Na stavnicah za letošnje favorite za nagrado, ki jo bodo izbrancu 12-članske žirije kritikov, didžejev, glasbenikov in drugih osebnosti iz industrije izročili 29. oktobra, veljajo Kate Tempest (londonska pesnica in dramatičarka je lani prejela tudi prestižno nagrado Teda Hughesa za poezijo) in FKA Twigs, pa tudi Royal Blood, Damona Albarna in Jungle ne gre zanemariti.

Slednji veljajo za eno najbolj vročih glasbenih atrakcij ta hip in v petek imate priložnost, da jih ujamete na malem odru Kina Šiška. Jungle, ki so jih uvrstili v ožji krog za BBC Sound of 2014, a ostajajo kljub vsej pozornosti skrivnostni zaradi videospotov in fotografij za medije, iz katerih je težko izluščiti, koliko članov sploh šteje zasedba: res zgolj dva - Londončana Josh in Tom, krajše J in T - ali morda kar trideset? Organizatorji koncerta so jih opisali kot "enigmo z značajem".

“Iščeva občutek videoigre ali animirane pokrajine, neki pretiran, barvit, nadrealističen kraj. Hočeva, da je vse še bolj resnično kot v resnici,” pa sta mladeniča povedala o svoji glasbi, ki jo opisujejo kot indie-soul-funk-disco.

Šišensko Komuno bo ogrel Blaž Gracar, mladi producent elektronske glasbe iz Izole, ki je pred tedni pri ljubljanski založniški znamki Beton Records izdal minialbum s preprostim naslovom b.