Marko Hatlak o Stefanu Milenkoviću:
Marko Hatlak o Stefanu Milenkoviću: "Predstavljam si ga kot otroka, ki ga daš v peskovnik in potem gledaš, kako ustvarja. Stefan je zelo sproščen." Foto: Festival Ljubljana

S Stefanom sva zelo čustvena človeka, polna skrajnosti in tango glasba je na neki način lahko tudi odraz življenja. Ni samo, kako lepo igraš, temveč je treba govoriti zgodbo. In če nimaš v življenju nekih stvari, tudi težkih, ki si jih prestal, potem tudi v tangu nimaš kaj dosti povedati. Tango je krasen v tej svoji trdi življenjskosti in na drugi strani v tem otroškem čudenju lepoti in nežnosti.

Marko Hatlak
Stefan Milenković (desno): Tango je ljudska izkušnja, ki ima v sebi zgodbo. Zgodbo o človeku, o zgodbi dveh ljudi. Zelo rad plešem tango, plešem ga tri, štiri leta. In v tangu sem odkril univerzum komunikacije, biomehanike, psihologije. Kar pa je najlepše v tangu, je nevidno. Ko gledate scenski tango, kjer je veliko premikanja, je to očem prijetno, vendar prava strast oz. bistvo tanga je dejansko nevidna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Križanke bodo nocoj v okviru Ljubljana festivala gostile svetovno znanega violinista Stefana Milenkovića, ki bo na večeru tanga z naslovom Pasión nastopil skupaj s harmonikarjem Markom Hatlakom in gosti. Obeta se večer glasbe različnih avtorjev v izvirnih aranžmajih.


Sloviti violinist Milenković in vsestranski slovenski koncertni harmonikar Hatlak sta v projektu združila moči s pianistom Markom Črnčecem in kontrabasistom Luko Hermanom Gaiserjem. Nastal je repertoar, ki pokriva predvsem strastno in temperamentno glasbo tanga različnih avtorjev v lastnih aranžmajih.

Poleg tanga se skupina poigrava z izvirnimi priredbami latino, džezovskih in klasičnih skladb. Zazvenele bodo skladbe Francisca Canare, Gerarda Matosa Rodrigueza in predvsem Astorja Piazzolle. Koncert bosta popestrila plesalca Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar, so sporočili s festivala.

Virtuoz s stradivarko, ki je igral predsednikom in papežu
Stefan Milenković je začel nastopati pri petih letih, pri sedmih je zmagal na mednarodnem tekmovanju Jaroslava Kociana, pri osmih je posnel prvo LP-ploščo. Prvo koncertno turnejo je izvedel po Italiji pri desetih letih. Pri desetih je na božičnem koncertu v Washingtonu igral za takratnega predsednika ZDA Ronalda Reagana, pri 11 letih Mihailu Gorbačovu, ko je bil na obisku v Beogradu, pri 14 letih pa v Vatikanu papežu Janezu Pavlu II.

Kot solist je nastopal po vsem svetu s svetovno znanimi orkestri in dirigenti. Posnel je več zgoščenk, na katerih prevladuje klasična glasba, predan je tudi pedagoškemu delu, ki ga opravlja tako v ZDA kot na stari celini. Svojo glasbeno kariero krona z mednarodnim humanitarnim delom. Kot glasbenik širokih slogovnih interesov je igral tudi z rockovsko skupino Gorillaz v Gledališču Apollo v Harlemu v New Yorku. Igra na Stradivarijevo violino iz leta 1702.

Marko Hatlak na koncertnih odrih nastopa od leta 2000. Študiral je v Nemčiji, njegovo glasbeno delovanje pa močno zaznamuje tango. Že med študijem v Weimarju je vodil svojo prvo zasedbo tanga Distango, sledila je aktualna skupina Funtango. Igral je kot solist s simfoničnimi orkestri v Sloveniji in tujini ter v komornih zasedbah, pa tudi v tango- in etnozasedbah. Posnel je nekaj plošč z repertoarjem tanga, sodobne, baročne, klasične in etnoglasbe. Ustvarja tudi avtorsko glasbo, predvsem za film in gledališče ter otroške predstave.

Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar sta mednarodno priznana plesalca, koreografa, pedagoga in predavatelja na Akademiji za ples v Ljubljani. Med drugim sta soustanovitelja Tango Art Laba, mednarodne mreže umetnikov, ki raziskujejo tango kot umetniško obliko. V bogati plesni karieri sta prejela številne nagrade, med drugim sta osvojila naslov svetovnih prvakov v argentinskem tangu.

Pred koncertom in po njem bo tango milonga, na kateri bodo lahko ljubitelji in profesionalni plesni pari zaplesali v preddverju Križank.

S Stefanom sva zelo čustvena človeka, polna skrajnosti in tango glasba je na neki način lahko tudi odraz življenja. Ni samo, kako lepo igraš, temveč je treba govoriti zgodbo. In če nimaš v življenju nekih stvari, tudi težkih, ki si jih prestal, potem tudi v tangu nimaš kaj dosti povedati. Tango je krasen v tej svoji trdi življenjskosti in na drugi strani v tem otroškem čudenju lepoti in nežnosti.

Marko Hatlak