Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija (skladbe je za orkester priredil Anže Rozman, orkester bo nastopil pod taktirko Simona Dvoršaka) so za koncert v Bruslju in septembra v Ljubljani pripravili nove interpretacije skladb skupine Laibach iz projektov Sound of Music, Spectre in albuma WAT iz leta 2003, v katerem so obravnavali begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Foto: Festival Ljubljana
Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija (skladbe je za orkester priredil Anže Rozman, orkester bo nastopil pod taktirko Simona Dvoršaka) so za koncert v Bruslju in septembra v Ljubljani pripravili nove interpretacije skladb skupine Laibach iz projektov Sound of Music, Spectre in albuma WAT iz leta 2003, v katerem so obravnavali begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Foto: Festival Ljubljana
false
Ljubljana bo kot evropska zelena prestolnica veleposlanica trajnostnega razvoja. Spodbujala bo druga mesta po Evropi, naj postanejo bolj zelena in zdrava. Ljubljana bo sedmo evropsko mesto, ki bo prejelo naziv zelene prestolnice. Foto: BoBo
false
Laibach je vse od nastanka leta 1980 v Trbovljah dosledno nasprotoval vsakemu etiketiranju ter še vedno zavrača žanrske glasbene oznake. Do danes so nastopili že na več kot 1000 koncertih po vsem svetu in prodali milijon albumov. O njih je bilo posnetih več dokumentarnih filmov in knjig, med njimi tudi dva celovečerna filma (Predictions of Fire režiserja Michaela Bensona ter Victory Under The Sun režiserja Gorana Gajiča). Lanskega avgusta je koncert v Severni Koreji njihovo ime ponesel po vsem svetu. Foto: EPA

EU naziv evropske zelene prestolnice podeljuje od leta 2010 mestom, ki so okoljski zgled. Ljubljana bo kot evropska zelena prestolnica veleposlanica trajnostnega razvoja in bo spodbujala druga mesta po Evropi, naj postanejo bolj zelena in zdrava. Po Stockholmu, Hamburgu, Vitoria-Gasteizu, Nantesu, Koebenhavnu in Bristolu bo Ljubljana sedmo evropsko mesto, ki bo prejelo naziv zelene prestolnice. Prihodnje leto ji bo sledil nemški Essen.
Ljubljani je naziv letos uspelo pridobiti po več spodletelih poskusih, zanj se je namreč potegovala tudi v preteklih štirih letih. Naziv evropske zelene prestolnice leta 2016 bo Ljubljana prevzela od Bristola danes popoldne v bruseljskem muzeju glasbil.

Ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene kraljice obljubljajo pokušnjo tega, kar bo slovensko glavno mesto z zeleno krono ponujalo vse leto. Vsak mesec bo posvečen določeni okoljski temi, februar je na primer mesec lokalne samooskrbe. Udeležence slovesnosti ob predaji naziva bodo nagovorili evropski komisar za okolje Karmenu Vella, ljubljanski župan Zoran Janković in bristolski župan George Ferguson, ki bo predstavil izkušnjo britanske zelene prestolnice.
Laibach in simfoniki RTV Slovenija z novejšo glasbo in albumom o begunski in migracijski krizi
Po uradni predaji naziva zelene prestolnice Ljubljani bo ob 20. uri v bruseljskem kulturnem središču Bozar nastopila skupina Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Simona Dvoršaka. Skladbe je za orkester priredil Anže Rozman.
Na sporedu bodo nove interpretacije skladb skupine, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z albuma WAT iz leta 2003, ki se ukvarjajo z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu.
"Samooklicani 'inženirji človeških duš', ki z isto glasbo lahko popeljejo v razmišljanje ali pa spodbudijo k plesu in korakanju, bodo tokrat ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija poslušalce prikovali na sedeže," so zapisali v javnem zavodu Festival Ljubljana, ki je pobudnik za organizacijo dogodka, enak koncert pa napovedujejo tudi 2. septembra 2016 v ljubljanskih Križankah.
Koncert v Bruslju so zasnovali kot promocijo mesta Ljubljane in tudi programa Festivala Ljubljana v evropski prestolnici, je sporočil umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.
Drzna glasbena sodelovanja RTV-jevih simfonikov
Vodja Glasbene produkcije na RTV Slovenija Patrik Greblo je poudaril, da "Simfonični orkester RTV Slovenija že šest desetletij orje ledino z glasbenimi sodelovanji, ki pa jih šele zadnje desetletje označujemo kot 'crossover'", sodelovanje z Laibachi pa je označil kot eno drznejših. "Tudi na ta način glasbeniki javne radiotelevizije izvajamo svoje javno poslanstvo in na svojstven način temu času in družbi nastavljamo ogledalo," dodaja.
Laibache so poslušali tudi v Natu
Zvoki skupine Laibach so v Bruslju odmevali že leta 2014, ko je ob desetletnici članstva Slovenije v zvezi Nato tedanji slovenski veleposlanik pri Natu Andrej Benedejčič generalnemu sekretarju in zavezniškim veleposlanikom podaril album z naslovom Nato. Laibachov album Nato se je sicer prvič znašel na sedežu zavezništva februarja 1995, ko ga je tedanji slovenski zunanji minister Zoran Thaler podaril takratnemu generalnemu sekretarju Nata Willyju Claesu, je Benedejčič marca 2014 pojasnil simboliko geste.