Laibach je turnejo The Sound of Music začel v Nürnbergu. Foto: EPA
Laibach je turnejo The Sound of Music začel v Nürnbergu. Foto: EPA
Laibach
Bruseljski koncert je del dvojnega dogodka, ki bo 9. februarja najprej na sporedu v Bozarjevi dvorani Henry Le Boeuf, 2. septembra pa v ljubljanskih Križankah. Foto: Laibach v sodelovanju z Evo Kosel.
Laibach
Na nastopih predstavljajo tudi del programa, ki so ga izvedli v Pjongjangu, dodali pa bodo še nekaj novih interpretacij pesmi iz glasbenega filma Moje pesmi, moje sanje ter nekaj starejših skladb iz obdobja albuma WAT. Foto: EPA

Obiskovalci bruseljske palače Bozar bodo 9. februarja prisluhnili novim interpretacijam skladb, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z znova aktualnega preroškega albuma WAT iz leta 2003. Program je zasedba pripravila skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, mladi slovenski skladatelj Anže Rozman pa jih je pripravil za orkester, ki mu bo dirigiral Simon Dvoršak.

Naše pesmi, vaše sanje
Bruseljski koncert sicer sodi v sklop širše turneje Laibacha, ki so se pod uradnim naslovom Naše pesmi, vaše sanje podali po poti, ki so jo "prehodili" že leta 1983, še v času hladne vojne, ko so meje in zidovi med državami še obstajali. Obenem pa bo bruseljski koncert prvi del dvojnega dogodka, ki ga bodo 2. septembra ponovili še v ljubljanskih Križankah. Pobudnik organizacije je javni zavod Festival Ljubljana.

"Koncert bo v Bruslju izveden predvsem z namenom dodatnega promoviranja mesta Ljubljane, ki v letošnjem letu nosi naziv Zelene prestolnice Evrope. Drugi, prav tako pomemben razlog za organizacijo dogodka v Bruslju je promocija programa Festivala Ljubljana v evropski prestolnici," o izboru lokacije pravi umetniški vodja in direktor festivala Darko Brlek.

Da bo sodelovanje s skupino Laibach eno drznejših, napovedujeta že čas in prostor, v katerem se bo prvi skupni koncert zgodil, pa pravi vodja Glasbene produkcije na RTV Slovenija Patrik Greblo. "Tudi na ta način glasbeniki javne radiotelevizije izvajamo svoje javno poslanstvo in na svojstven način temu času in družbi nastavljamo ogledalo."

Petintrideset let od ustanovitve je Laibach eden najbolj priznanih glasbenih kolektivov iz nekdanjih komunističnih držav vzhodne oziroma srednje Evrope. Itinerar turneje po "okupirani Evropi", kot so jo opisali sami, med drugim pelje od Nürnberga, Berlina in Münchna, do Köbenhavna, Londona, Stockholma in Leipziga.


Celotni seznam koncertov v okviru turneje Naše pesmi, vaše sanje 2016 najdete tukaj.

Laibach - glasbeniki še vedno živijo in ustvarjajo v Ljubljani - je do danes nastopil že na več kot tisoč koncertih po vsem svetu ter prodal milijon albumov. Za svoje delo je bila zasedba večkrat nagrajena, med drugim s priznanjem zlata ptica, viktorjem za posebne dosežke na področju medijske in popularne kulture ter nagrado mesta Ljubljane za izjemne ustvarjalne dosežke doma in v tujini. Njihov prispevek predstavlja več dokumentarnih filmov in knjig, njihova glasba pa spremlja zgodbe vrste filmskih uspešnic, med drugim Spiderman I, Blair Witch Project in Iron Sky.