Skupina je bila ustanovljena leta 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega militantnega klasicizma in elektronske glasbe. Foto: Matjaž Ambrožič
Skupina je bila ustanovljena leta 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega militantnega klasicizma in elektronske glasbe. Foto: Matjaž Ambrožič
Skupina Laibach je doslej v Novem mestu nastopila le enkrat, in sicer leta 2008, prav tako v Anton Podbevšek Teatru. Po Anton Podbevšek Teatru bo v sklopu turneje zasedba nastopila še v gledališčih v Mariboru, Novi Gorici in Celju ter v GKD Lendava. Razprodanemu terminu v Novi Gorici so dodali novega. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Na turnejo se podajajo z željo, "da temni oblaki ne obvisijo nad nami kot svinčene uteži". "V teh mizernih časih, ko je narava tudi v Sloveniji napovedala vojno človeški malomarnosti in oholosti, neusmiljena ekonomija pa duše sili v migracijo, Laibach poziva k odgovornosti, poziva k dostojanstvu in pameti, predvsem pa kliče k sproščenosti."
Na koncertih bo mogoče prisluhniti skladbam z zadnjega albuma Spectre, starejšim pesmim in nekaj priredbam, med katerimi bosta med drugim pesem Boba Dylana in Sergea Gainsbourga.
Za nastope po slovenskih gledališčih so se v skupini odločili, ker menijo, da je skupina prerasla klubske nastope in ker ne sodijo med zabavljače. Želijo pa si tudi pristnejšega stika s svojim občinstvom.
Sporno čaščenje hudiča v Rusiji
Zasedba, ki že več kot 30 let nastavlja ogledalo družbi in je največji slovenski glasbeni izvozni produkt, ima letos za seboj že več kot 40 koncertov, med drugim v Moskvi, Londonu, Berlinu in Parizu.
Pred kratkim so nastopili na poljskem festivalu SoundEdit '14, v Rusiji pa so njihova koncerta v Moskvi in St. Peterburgu zaradi "čaščenja hudiča" prepovedali. Sporna je bila njihova predelava skladbe Sympathy for the Devil skupine Rolling Stones, ki jo je navdihnila knjiga ruskega avtorja Mihaila Bulgakova Mojster in Margareta.

Maja prihodnje leto se bo glasbeni kolektiv odpravil na daljšo turnejo po Združenih državah Amerike, Kanadi in Mehiki, morda bodo obiskali tudi severnokorejski Pjongjang.