Glasba
Pevka in tekstopiska Lana del Rey s pravim imenom Elizabeth Grant je izdala več izjemno uspešnih albumov, med njimi so Born to Die, Ultraviolence, Honeymoon in Lust for Life. Trenutno je na turneji s svojim zadnjim albumom. Foto: EPA

Dodaj v

Lana del Rey si je premislila - v Izraelu le ne bo nastopila

Želi si mir za Izrael in Palestino
1. september 2018 ob 14:06
Los Angeles - MMC RTV SLO

Ameriška pevska popikona Lana Del Rey, ki se na zadnjem albumu Lust for Life obrača k hipijevskemu uporništvu in času Woodstocka, je prek Twitterja oboževalcem sporočila, da se odpoveduje koncertu v Izraelu, dokler ne bo mogla nastopiti tudi v Palestini.

Prejšnji teden so jo propalestinske aktivistične skupine prek družbenih medijev pozvale k bojkotu koncerta v Tel Avivu na festivalu Meteor med 6. in 8. septembrom – takrat je glasbenica svoj koncert na Instagramu vseeno potrdila.

Glasba za obe strani ali nobeno
V odgovor na zahtevo po bojkotu je glasbenica svojim sledilcem razložila, da bo v dneh koncertiranja v Izraelu obiskala tudi Palestino in da si želi igrati glasbo otrokom na obeh straneh z besedami: "Želim si mir za Izrael in za Palestino."

Zatem so organizatorji njenih koncertov poskusili v času njenega obiska v Izraelu zagotoviti tudi nastop za palestinske oboževalce, a se načrt očitno ni izšel. Na Twitterju je tako danes zapisala, da odpoveduje koncert v Izraelu, ker se jim v tako kratkem času ni uspelo dogovoriti še za koncert v Palestini. Ob tem je poudarila, da "ji je pomembno nastopiti tako v Palestini kot tudi Izraelu in ravnati z obema skupinama oboževalcev enako."

Zdaj namerava organizirati posebno turnejo, ki bo vključevala Izrael, Palestino in druge okoliške države.

Pozivi k bojkotu
Za umetniški bojkot Izraela se družbenomedijsko sicer najbolj izpostavljeno borita dve skupini: Palestinska kampanja za akademski in kulturni bojkot Izraela (PACBI) in Umetniki za Palestino (Artists for Palestine). K odpovedi koncertov so pozvali že več glasbenikov, najbolj odmevno popzvezdnico Lorde, ki je kakor Del Reyeva svoj koncert v sklopu turneje Melodrama na koncu pod pritiski protiizraelskih aktivistov odpovedala.

Tudi ona je svoj koncert prestavila v ne točno začrtano prihodnost. Po odpovedi svojega obiska je zapisala: "Ponašam se, da sem ozaveščena mlada državljanka, veliko sem brala na to temo in zbrala veliko različnih stališč, preden sem se odločila za koncert v Tel Avivu, a nisem ponosna, da moram priznati, da je bila odločitev tokrat napačna. Tel Aviv, moje dolgoletne sanje so bile, da bi obiskala ta lepi del sveta, in res mi je žal, da moram preklicati svojo zavezo, da nastopim za vas. Upam, da bomo nekega dne lahko vsi zaplesali."

Koncerte so pred Lorde in Del Reyevo v zadnjih letih pod pritiski že odpovedali tudi drugi glasbeniki, med njimi Elvis Costello, Lauryn Hill, Neil Young, Cee Lo Green in Megadeth.

A post shared by Lana Del Rey (@lanadelrey) on Apr 18, 2018 at 1:53pm PDT

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
zml
# 01.09.2018 ob 14:40
Poklon.
HOR
# 01.09.2018 ob 15:04
Woodstock in Izrael pač nikakor ne gresta skupaj...
30
# 01.09.2018 ob 14:55
Bravo!
KovacevaKobila
# 01.09.2018 ob 15:04
Izključevanje etničnih skupin - rasizem. Nič drugega to ne more biti. Ker razlog za odpoved je pač nedvoumen: tam živjo po njenem napačni ljudje, napačna rasa. Če bi tam živela druga rasa, bi pa z vesljem poplesovala. Ergo: rasizem!

Pri tem pozabljate omeniti, da etnična skupina, ki jo del Reyeva 'izključuje', izključuje drugo etnično skupino. In to z metki, bombami in sistemsko diskriminacijo ... ne le z odpovedovanjem koncertov.

Drugače pa del Reyevi dol visi za Izraelce in Palestince. Ona gre za zaslužkom. Za odpoved se je odločila izključno zaradi pritiska javnosti.
Fetisov
# 02.09.2018 ob 08:23
@E24
Kakšna rasa pa do židje? Če ti kaj pomaga, niso ne narod, ne rasa, v bistvu jih druži samo vera in sionizem. Genetsko si pa bolj različni ne bi mogli biti, kdr so vse od tipičnih kavkazidov do negridov.
biloo
# 01.09.2018 ob 14:57
BRAVO BRAVO
še več takih americanov!
x67
# 01.09.2018 ob 20:38
bravo
pink panther
# 01.09.2018 ob 19:05
upam,da ni konec njihovih karier,ker vemo,kdo drži svetovno glasbeno in filmsko industrijo
HOR
# 01.09.2018 ob 15:55
Ne prva in ne zadnja...
Roger Waters (Pink Floyd)...
staness
# 01.09.2018 ob 15:11
etnična skupina, ki jo del Reyeva 'izključuje', izključuje drugo etnično skupino, ki hoče to prvo etnično skupino uničiti in potisniti v morje....
oliva
# 01.09.2018 ob 15:25
Bravo.
Hvalabogu da so še taki s pokončno hrbtenico in resnično za 'mir na svetu'.
ebdb
# 01.09.2018 ob 19:38
naredila je napako - pokleknila je pod pritiskom imnožice, ta bo sedaj samo stopnjevala pritisk in zahtevala še javna opravičila in na koncu še uničila njeno "podobo" jo zmerjala itd...
E24
# 01.09.2018 ob 14:24
Izključevanje etničnih skupin - rasizem. Nič drugega to ne more biti. Ker razlog za odpoved je pač nedvoumen: tam živjo po njenem napačni ljudje, napačna rasa. Če bi tam živela druga rasa, bi pa z vesljem poplesovala. Ergo: rasizem!
mrblack
# 01.09.2018 ob 14:15
O ne, kultura v Izraelu bo trpela ker ne bo koncerta Lane Del Ray. Upam, da se opomorejo.
Kazalo