V naprotju z malteškim predstavnikom Fabriziom Annette pričakuje, da bo tudi letos slavila ženska. Foto: RTV SLO
V naprotju z malteškim predstavnikom Fabriziom Annette pričakuje, da bo tudi letos slavila ženska. Foto: RTV SLO

Sicer ne morem točno napovedati, kdo bo zmagal, a čutim, da bo ženska z močnim glasom, ki jih je letos veliko, na primer Anna in Carola.

Annette Artani
Britney Spears
Glavni adut Britney Spears je dober nastop, ne močen glas, meni Annette. Foto: Reuters
Annette Artani
Potomka grških izseljencev bo letos prepevala za Ciper. Foto: RTV SLO

Za tako se definira tudi sama, prav močan glas pa naj bi pri njej cenili tudi Ciprčani, ki so jo za svojo predstavnico izbrali, čeprav hči grških staršev živi v ZDA. V Atenah bo Annette Artani najprej nastopila v polfinalu, če ji uspe veliki met, pa bo s pesmijo Why Angels Cry, ki jo je promovirala tudi v Sloveniji, nastopila še v finalu.

Ali bi Ciper definirali kot svojo domovino? Kolikor vem, živite v ZDA …
Trenutno živim v Grčiji. Toda počutim se, kot da bi me Ciper posvojil, saj sem tam obiskovala številne prijatelje, in postal mi je kot druga domovina. Ko me je avtor pesmi Peter Yiannakis vprašal, ali bi jo izvajala in Ciper mogoče z njo celo zastopala na Evrosongu, sem bila navdušena, saj je Ciper kot moja druga domovina.

Kako so se na Cipru odzvali na to, da zastopate državo, pa čeprav niste njena državljanka?
Zelo so bili prijazni do mene. Ciprčani so ljudje, ki spoštujejo močne glasove. Poleg tega so izbor s telefonskim glasovanjem določili ljudje sami. Ni šlo za to, da bi me kar določili, ampak sem morala skozi določen proces. Tako sem zdaj še bolj zadovoljna z izidom. Prej me je bilo strah, a ker so me ljudje izbrali, sem jim zelo hvaležna.

Ciper pravzaprav svojo predstavnico na Evrosongu že ima, vendar bo Anna Vissi nastopala za Grčijo. Ali čutite kakšno medsebojno rivalstvo, ker sta obe povezani s Ciprom?
Grki so skušali vleči vzporednice, vendar to ne gre, ker sem jaz šele na začetku svoje kariere, njena pa traja že več kot 30 let. Zelo se trudim, da se ne bi primerjala z njo. Konec koncev je Anna stara 50 let, jaz pa 26. Lahko sicer upam, da mi bo kdaj uspelo postati to, kar je ona, vendar pa sem res šele na začetku poti. Nisem še izdala 15 albumov tako kot ona, ampak bo zdaj izšel šele moj prvi. Za svoja leta sem sicer res naredila že veliko, a z njo se kljub temu še ne bi rada primerjala.

Tudi sami pišete pesmi. Zakaj niste na ciprskem izboru nastopili z eno od njih?
Pravzaprav nisem vedela, da bi lahko, saj se mislila, da mora biti avtor pesmi Ciprčan. Če bi za to vedela, pa bi prav gotovo poskusila sama.

Nastopali ste že z uveljavljenimi glasbeniki, med drugim z Britney Spears. Kako bi jo opisali kot pevko?
Ne bi rekla, da je močna pevka, to ni njen atribut, je pa močna kot izvajalka na odru. Vesela sem, da sem lahko nastopala z njo, ker pred najino skupno turnejo nanjo sploh nisem bila pozorna, hotela sem nastopati ob močnih pevkah, kot sta Celine Dion in Aretha Franklin. Toda vesela sem za izkušnjo, saj sem bila na odru skupaj z osebo, ki ima sicer čisto sladak glas, čeprav ne močnega, pa lahko z njim obvladuje ogromno občinstvo. Veliko poudarka daje tudi nastopu, plesu in podobnemu, zaradi česar zna narediti dober šov.

Ali ste Evrosong spremljali tudi, ko ste živeli v ZDA?
Nekaj sem ga spremljala prek satelitskih programov, a še to le zato, ker so moji starši grški izseljenci in sem za Evrosong vedela. Sicer ga v ZDA ne spremljajo …

Kaj pa letošnji izvajalci, jih poznate?
Da, vse sem že slišala in resnično sem hvaležna, da bom lahko nastopala na isti prireditvi kot zvezde, kot sta Anna Vissi in Švedinja Carola. Nastopilo bo veliko glasbenikov, od katerih so nekateri že zelo uveljavljeni, nekaj pa je novincev. Srečna sem, da bom lahko nastopila na Evrosongu.

Poleg tega je to tudi pomembna politična prireditev, še posebej, če jo gledate z vidika odnosov med Ciprom in Turčijo. Včeraj sem bila v Turčiji in to je bila ena od najpomembnejših izkušenj v mojem življenju – Turčijo sem obiskala kot uradna ciprska predstavnica.

Kateri državi bi napovedali zmago?
Težko bi jo komur koli, toda zdi se mi, da je letos leto močnih ženskih glasov. Sicer ne morem točno napovedati, kdo bo zmagal, a čutim, da bo ženska z močnim glasom, ki jih je letos veliko, na primer Anna in Carola. Preveč jih je, da bi vse naštevala, a imam močan občutek, da bo zmagala ženska.

Kaj pa vi pričakujete od Evrosonga?
Zdi se mi, da je pesem malo drugačna. Celo v Grčiji so jo poslušalci sprejeli zelo različno. Ni nekaj, kar so vajeni, in nekateri so bili zelo kritični. Zaradi tega sem bila na začetku zelo žalostna, saj sem konec koncev Grkinja, od njih bi pričakovala nekaj podpore. Pesem je nekaj posebnega, a sem prepričana, da se bo na evrovizijskem odru dobro odrezala.

Ker sem hotela, da bi bila pesem še posebej močna vokalno, sem k sodelovanju povabila gospelovski zbor. Ena od pevk je z mano pela že pri Britney. Tako mene kot zbor bo dodatno učil učitelj, pri katerem so imeli pevske ure že Michael Jackson, Justin Timberlake, Backstreet Boys in Puff Daddy. Ker ga poznam že leta, sem ga prosila, če bi prišel na Ciper in nas učil, in privolil je. Upam, da bo na koncu na Evrosongu dober glas premagal nastopajoče, ki na odru le plešejo in so videti dobro.

M. T.

Sicer ne morem točno napovedati, kdo bo zmagal, a čutim, da bo ženska z močnim glasom, ki jih je letos veliko, na primer Anna in Carola.

Annette Artani