Porter na odrskih nastopih vedno nosi pokrivalo, ki mu pravi
Porter na odrskih nastopih vedno nosi pokrivalo, ki mu pravi "moja jazzovska kapa". Foto: EPA
Nemški pianist Joachim Kühn že od leta 1968 živi v Parizu (z izjemo sedemdesetih, ko je vpijal glasbeno ozračje v Kaliforniji); sodeloval je že z nekaj največjimi mojstri svojega žanra. Foto: EPA

V Ljubljani se nocoj začenja vsakoletni jazzovski festival, ki bo v 55. izdaji poudarek dal klavirju in norveškemu jazzu.

Klavir kot inštrument, ki po nekajletni stagnaciji ponovno dobiva pomembno mesto v tej glasbeni zvrsti, bo eno od dveh programskih žarišč festivala. V tem delu se bo predstavil nemški pianist Joachim Kühn, ki je pred kratkim dopolnil 70 let, nastopil pa bo tako sam kot v triu Chalaba.

Kühnu ob bok so organizatorji postavili sveža evropska pianistična imena, ki vedno bolj prevzemajo glavne vloge: libanonskega pianista Tareka Yamanija, ki je v svoj trio povabil slovenska glasbenika Gorana Krmaca in Kristijana Krajnčana; Fulca Ottervangerja kot člana tria De Beren Gieren, ki bo s seboj pripeljal trobentačico Susano Santos Silva; Marka Črnčeca, ki bo koncertiral kot član Modrove zasedbe in z lastnim kvartetom, ter Giovannija Guidija, s katerim bo nastopil eden najbolj cenjenih italijanskih jazzistov - pozavnist Gianluca Petrella.

Klavir bo nepogrešljiv člen tudi v avstralski skupini The Necks, duu Zlatko Kaučič & Agusti Fernandez ter triu In the Country in kvartetu Cortex iz Norveške. Slednja bosta zastopala razgibano jazzovsko sceno te države, kar je drugi poudarek letošnje festivalske izdaje. Ob njih bo še devetčlanska zasedba Jaga Jazzist, ki velja za eno najrazburljivejših in najbolj inovativnih norveških skupin, s svojevrstno mešanico jazza, rocka in elektronike.

Najbolj pa so v Cankarjevem domu, ki festival organizira, ponosni na Gregoryja Porterja, "pevca s toplim, toda tudi odrezavim baritonom, ki se napaja tako v soulu sedemdesetih let ter klasičnih jazzovskih baladah in popevkah (Nat King Cole) kot v angažiranem gospelu in bluesu". Letos je na grammyjih z albumom Liquid Soul osvojil prestižni zlati gramofon za najboljši jazzovski vokalni album. Nastopil bo v petek, 4. julija.

Koncerte v Križankah in Cankarjevem domu bo pospremila razstava fotografij Nade Žgank, posnetih na festivalu med letoma 2001 in 2013.