Ker je dogajanje Puccinijeve opere Turandot postavljeno v starodavno Kitajsko - spomnimo: princesa Turandot v spomin na svojo umorjeno prednico zavrača poroko z moškim - je primerno, da jo pride v Ljubljano uprizorit pekinška opera. Foto: Reuters
Ker je dogajanje Puccinijeve opere Turandot postavljeno v starodavno Kitajsko - spomnimo: princesa Turandot v spomin na svojo umorjeno prednico zavrača poroko z moškim - je primerno, da jo pride v Ljubljano uprizorit pekinška opera. Foto: Reuters
Postavna mladeniča, ki si pravita 2Cellos, sta v naših krajih redna gosta in vedno razprodata vsak avditorij. Foto: BoBo

Festival se bo začel na Kongresnem trgu s filmsko glasbo z oskarjem nagrajenega kitajskega skladatelja Tana Duna (zložil je glasbo za akcijsko dramo Prežeči tiger, skriti zmaj), organizatorji pa tudi za letos napovedujejo gostovanje številnih zvenečih umetniških imen.

Poletna noč bo posvečena ustvarjalnosti pesnice, pisateljice in tekstopiske Elze Budau, pozneje pa se bodo zvrstili številni koncerti. Med drugim bo mogoče prisluhniti Poljskemu rekviemu Krzysztofa Pendereckega, ki velja za enega najpomembnejših poljskih skladateljev 20. stoletja. Penderecki se bo predstavil tudi v vlogi dirigenta.

Med drugim bodo gostili svetovno znano mezzosopranistko latvijskega rodu Elino Garanča, ki bo odpela nekaj najlepših opernih arij, in Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga, ki bo pod taktirko Valerija Gergijeva izvedlo balet Romeo in Julija.

Gostovali bodo tudi priznani ruski pianist Nikolaj Luganski, Izraelski filharmonični orkester z dirigentom Zubinom Mehto, Kitajska nacionalna operna hiša iz Pekinga z opero Turandot ter Nacionalna opera in balet iz Sofije s Tristanom in Izoldo.

Obeta se tudi koncert dua 2Cellos ter kar dva muzikala: Mamma Mia! in Cvetje v jeseni, nastal po istoimenski povesti Ivana Tavčarja.

Spet bomo prepevali Abbo
Znameniti muzikal z West Enda Mamma Mia! so v režiji Juga Radivojevića premierno že izvedli v Beogradu, vendar z drugačno zasedbo nastopajočih.

V naslovnih vlogah v Ljubljani bodo nastopili Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Lea Bartha, Gojmir Lešnjak - Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič in Matjaž Kumelj. Producent projekta, nastalega v koreografiji Mojce Horvat, je Jure Franko. Pri slovenski postavitvi med drugim sodelujejo še Patrik Greblo (glasbeno vodstvo), Tomaž Domicelj, ki je poskrbel za prevod in priredbo pesmi, ter prevajalka besedila Živa Čebulj. Zborovodja bo Tomaž Pirnat.

Festival bo 28. septembra sklenil koncert Mlade nemške filharmonije, so sporočili z Ljubljana festivala.