Urban Stanič, ki je nastopil že v ponedeljek, je začel pouk klavirja obiskovati pri treh letih. Trenutno obiskuje tretji letnik klavirja na KGBL-ju, vzporedno pa tretji letnik Gimnazije Bežigrad. Foto: EBU (Elena Volotova)
Urban Stanič, ki je nastopil že v ponedeljek, je začel pouk klavirja obiskovati pri treh letih. Trenutno obiskuje tretji letnik klavirja na KGBL-ju, vzporedno pa tretji letnik Gimnazije Bežigrad. Foto: EBU (Elena Volotova)
Ziyu He
Zmagovalec letošnjega tekmovanja Evrovizijskih mladih glasbenikov je violinist Ziyu He. Foto: EBU/Elena Volotov
Na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 med 25. in 31. majem v Kölnu se je predstavilo 14 mladih glasbenikov. Foto: EBU (Elena Volotova)

Mednarodna žirija petih priznanih glasbenih strokovnjakov in umetnikov, med katerimi je tudi slovenski dirigent in profesor Uroš Lajovic, je ocenjevala 14 mladih glasbenikov.

Urban je nastopil že v ponedeljek, drugi del predstavitev je potekal v torek, vsak glasbenik pa je odigral 15-minutni recital.

Vseevropsko tekmovanje za glasbenike do 19. leta
Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov poteka od leta 1982 in je edino evropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki ga predvajamo po vsej Evropi. Velja za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi. Posvečeno je najboljšim mladim glasbenikom, starim do 19 let, tekmovanje pa organizira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj (EBU), katere članica je tudi RTV Slovenija.

Štirinajst mladih se je na izboru v Kölnu predstavljalo od 25. do 31. maja. 17-letni pianist Urban Stanič je bil izbran na nacionalnem izboru, ki ga je organiziralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija. V Köln je Stanič odpotoval s profesorico Lidijo Malahotky Haas in vodjo slovenske delegacije, urednico Danico Dolinar.

Nedavni uspeh mladega pianista v Zagrebu

Stanič je začel pouk klavirja obiskovati pri treh letih na Centru za glasbeno izobraževanje Intermezzo. Trenutno obiskuje tretji letnik klavirja v razredu prof. Lidije Malahotky Haas, vzporedno pa je tudi dijak tretjega letnika Gimnazije Bežigrad. Izpopolnjeval se je na klavirskih tečajih in poletnih šolah pri profesorjih Igorju Laszku, Konstantinu Boginu in Claudiu Martinezu Mehnerju.
Pred odhodom v Köln je Stanič prejel še eno potrditev za svoje delo; na 8. mednarodnem tekmovanju mladih pianistov Zlatka Grgoševića v Zagrebu med 12. in 18. majem, kjer je nastopilo več kot 130 pianistov, je prejel prvo nagrado v najvišji kategoriji in posebno nagrado Molly Joó - Mathé za najboljšo izvedbo dela dunajske klasike za Haydnovo sonato Hob XVI/50 v C-duru.

Slovenski glasbeniki so na tekmovanju Evrovizijskih mladih glasbenikov že pustili pečat, pred štirimi leti je na Dunaju slavila takrat 16-letna flavtistka Eva-Nina Kozmus.