Koncert je navdušil občinstvo. Foto: EPA
Koncert je navdušil občinstvo. Foto: EPA
Mehta vodi izraelski simfonični orkester, kar ni ušlo muslimanskim aktivistom. Foto: EPA

Koncert v mestu z veličastno kuliso himalajskih vrhov, ki ga je priredila nemška ambasada, je obiskalo okoli dva tisoč ljudi. Začel in končal se je s skupnim nastopom Bavarcev in skupine kašmirskih glasbenikov, vmesni čas pa je bil posvečen Beethovnu, Haydnu in Čajkovskemu. Med gosti so bili predstavniki političnega vrha indijskega dela Kašmirja, evropski diplomati in posebni povabljenci iz Delhija in Mumbaja.

A mesto so morale ščititi stotine pripadnikov oboroženih sil, ki so povsod po mestu postavili nadzorne točke. Le dan prej pa so separatisti v znak nezadovoljstva organizirali proteste: "Ljudje tu trpijo in umirajo, indijske oborožene sile nas zatirajo. V takšnih okoliščinah glasbeni dogodek ni primeren," je prepričan Sjed Ali Šah Gelani, eden izmed vodij separatistov. Kot še meni, je namen dogodka, da "legitimira indijsko oblast v Kašmirju". Tako naj bi Indija z nemško pomočjo v svet poslala sporočilo, "da je tu vse v redu, da so ljudje svobodni, dogaja se napredek, prisotna sta mir in blaginja, ljudje pa poslušajo glasbo".

Aktivisti s svojim koncertom
Skupina aktivistov je tako celo organizirala vzporeden koncert, na katerem so nastopili lokalni glasbeniki, spremljala pa ga je fotografska razstava s posnetki žrtev mučenja in družin izginulih. Eden izmed organizatorjev se je ob tem pritožil, da številnih obiskovalcev niso spustili na njihov koncert in da so jim oblasti zaplenile oder.

Nemški ambasador Michael Steiner obtožbe zavrača: "Koncert je namenjen vsem ljudem Kašmirja". Kot zatrjuje, so v mesecih pred dogodkom na ambasadi opravili razgovore z najrazličnejšimi ljudmi in storili vse, da dogodek ne bi nikogar izključeval.

Mehta: Naslednji koncert bo za vse
In Mehta? Sam je dejal, da je koncert "uresničitev njegovih sanj", in še: "Upam, da imam blagoslov ljudi, saj je glasba edini jezik, ki ga poznam. Upam, da bom s tem nastopom širil jezik miru". Pravi še, da nikogar ni želel namerno prizadeti in da bo naslednji koncert organiziral na stadionu, kjer se ga bodo lahko udeležili prav vsi.

90-minutni koncert je v živo prenašalo več svetovnih televizijskih postaj, Mehta in 98-članski orkester pa sta bila ob koncu deležna stoječih ovacij.