Meryl Streep (1949) imajo številni kritiki kot tudi laična javnost za eno največjih filmskih igralk vseh časov. Foto: Reuters
Meryl Streep (1949) imajo številni kritiki kot tudi laična javnost za eno največjih filmskih igralk vseh časov. Foto: Reuters
Maria Callas
Maria Callas (1923-1977) se je rodila v New Yorku grškim priseljencem kot Maria Kalogeropoulos. Študirala je na konservatoriju v Atenah, na mednarodnem prizorišču pa se je uveljavila leta 1947 z nastopom v Veroni v operi La Gioconda skladatelja Amilcareja Ponchiellija. Foto: EPA

Film televizijske hiše HBO bo temeljil na s tonyjem nagrajeni gledališki igri Terrencea McNallyja iz leta 1995, naslovljeni Master Class. Takrat jo je na broadwajskem odru upodobila avstralska igralka Zoe Caldwell, ki si je s to vlogo prav tako prislužila tonyja.

Callasova kot predavateljica
Dogajanje Master Classa je postavljeno v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja in predstavlja Callasovo v zrelejših letih, ko predava študentom na glasbeni šoli Juilliard v New Yorku.

Film bo režiral Mike Nichols, s katerim je Meryl Streep že sodelovala v filmih Silkwood, Razglednice iz pekla in Zgaga. Prav tako je igrala v miniseriji Angels in America, ki jo je Nichols posnel za HBO. Je pa Streepova s svojimi 65 leti dvanajst let starejša, kot je bila Callasova ob smrti leta 1977.

Poosebljena "operna biblija"
Maria Callas zaradi svoje izjemne izrazne moči, pevske tehnike ter glasovne in interpretativne raznovrstnosti velja za največjo operno pevko 20. stoletja. Najbolj cenjena je bila kot interpretka naslovnih vlog Norme, Tosce in Medeje. Njen repertoar je obsegal več kot 40 sopranskih vlog. Za "operno biblijo" pa jo je nekoč označil skladatelj Leonard Bernstein. Vendar pa so njeno kariero žal večkrat zasenčile drame iz zasebnega življenja, najbolj izpostavljena je bila ljubezenska zveza z grškim ladjarjem Aristotelom Onassisom.

Prihodnje leto se obeta še en HBO-jev film, posvečen glasbeni divi. Gre za biografijo pevke Bessie Smith (1894–1973), ki se je v zgodovino zapisala kot "carica bluza", upodobila pa jo bo vsestranska Queen Latifah.