Čast odprtja festivala Jazz campa Kranj pripada Mii Žnidarič in Steve Klink kvartetu. Foto: Osebni arhiv/Neca Falk
Čast odprtja festivala Jazz campa Kranj pripada Mii Žnidarič in Steve Klink kvartetu. Foto: Osebni arhiv/Neca Falk
Saksofon
Z udeleženci bodo deset dni preživeli znani vrhunski džez in pop glasbeniki iz Slovenije in tujine. Foto: BoBo

S koncertom, ki se bo začel danes ob 20.30, se bo v Kranju začel 13. Jazz kamp, ki bo do 27. avgusta v gorenjsko mesto privabil 56 udeležencev iz različnih držav, da bi pri domačih in tujih mentorjih izpopolnili svoje znanje v džezovski in popularni glasbi. Kot vsako leto so organizatorji bogat program pripravili tudi obiskovalcem.

Jutri bo na Pungertu na koncu starega mestnega jedra nastopil Uroš Perić s Tribute to Ray Charles. V nedeljo se bodo občinstvu predstavili mentorji, v ponedeljek bo sledil koncert gostov s pobratenega festivala in poletne šole džeza iz istrskega mesta Grožnjan, v torek pa bo nastopil Greentown Jazz Band.

V sredo se bosta v duetu klavirjev predstavila Gazarov in Spanyi, v četrtek pa prihajajo gosti iz Avstrije Eddie Luis & Die Gnadelosen - XL. Pred zaključkom festivala bo prihodnji petek nastop slovenskega Big Banda Gverillaz, na sklepni sobotni dan pa bo po kranjskih ulicah potekal Jazz kamp Kranj fest. Zadnja beseda bo tudi tokrat prepuščena udeležencem Jazz kampa, ki bodo nastopili na zaključnem koncertu.

Kot pravijo organizatorji - delavnice in festival pripravlja kranjska družba Gramus bratov Primoža in Gregorja Grašiča - se najboljši glasbeniki izpopolnjujejo tako, da medsebojno sodelujejo v manjših in večjih zasedbah, se preizkušajo v raznovrstnih stilih, na odru preživijo dolgo časa ter razvijajo vse bolj pristen stik z občinstvom. Prav zato, da bi tovrstne možnosti združili, so v Kranju razvili Jazz kamp.

Tako za profesionalne kot amaterske glasbenike
Dogodek je namenjen vsem profesionalnim in amaterskim džezovskim, popovskim in klasičnim glasbenikom, ki se želijo v poletnih dneh izpopolniti v klavirju, kitari, tolkalih, baskitari, kontrabasu, trobenti, saksofonu, trombonu, teoriji harmonije, branju not, sodelovanju v malih skupinah in v orkestru ter nastopanju.

Ob stalni mentorski ekipi
Deset dni bodo preživeli z znanimi džezovskimi in popovskimi glasbeniki iz Slovenije in tujine. Mentorska ekipa zdaj že nekaj let ostaja nespremenjena. Sestavljajo jo pianista David Gazarov iz Nemčije in Madžar Emil Spanyi, francoski bobnar Christophe Bras, saksofonist in flavtist Adam Klemm, avstrijska džezovska pevka Ines Reiger, Matjaž Mikuletič na trombonu, kitarist Primož Grašič, trobentač Dominik Krajnčan, kontrabasist Aleš Avbelj ter pevec in klaviaturist Georgie Fame.