Miriam Makeba se je dolgo borila za izpustitev Mandele. Foto: EPA
Miriam Makeba se je dolgo borila za izpustitev Mandele. Foto: EPA
mandela
Mandela na dobrodelnem koncertu v Johannesburgu leta 2008. Foto: EPA
grant, eddy
Eddy Grant je sicer doma iz Gvajane, a je prav tako opozarjal na režim rasnega razlikovanja v Južni Afriki. Foto: EPA

Mandela je še zmeraj v zaporu, boj proti apartheidu pa se mora nadaljevati - to je bilo osrednje sporočilo najrazličnejših skladb. Naj je šlo za ska, reggae, džez, temeljno "besedilo" je bilo vedno isto: osvobodite Nelsona Mandelo!

Spomnimo se samo Eddyja Granta, legende reaggaeja in njegove Gimme Hope Jo'Anna, pa velikana džeza Hugha Masekele in skladbe Bring Him Back Home. Miriam Makeba alias Mama Afrika, znana po pesmih Pata, Pata in A Luta Continua, je večkrat nagovorila tudi posebni komite Združenih narodov za apartheid.

Po Mandelovi smrti so se številne izmed teh skladb vrnile na radijske valove, s čimer so po svetu počastili njegov boj proti rasnemu razlikovanju v 80. letih prejšnjega stoletja.

Tudi Mandela živel z glasbo
Tudi še po tistem, ko so ga leta 1990 izpustili iz zapora, je Mandela prisostvoval na neštetih koncertih v svojo čast. "Glasba in ples je tisto, kar me pomirja s svetom in s samim sabo," je povedal leta 1999, ko se je na odru v Franciji pridružil "belemu Zuluju", kakor so klicali južnoafriškega pevca Johnnyja Clegga. Občinstvo se je pri tem pozibavalo v ritmu pesmi Asimbonanga (zulujsko za "nismo ga videli").

Igrali na pogrebih aktivistov
A pred letom 1994 so imele pesmi o Mandeli skupno tudi to, da jih je manjšinska belska vlada večinoma prepovedala. Kot se je spominjal Clegg, so besedilo in notni zapis Asimbonange skrivaj delili aktivisti. Pesem je nastala leta 1968, na vrhuncu obdobja izrednega stanja, ko so protestniki v četrtih z večinsko temnopoltim prebivalstvom bili hude bitke s policijo in vojsko. "To je bila ena najbolj priljubljenih pesmi na naših srečanjih in na pogrebih ustreljenih aktivistov," se spominja Clegg. Podobno velja za skladbo Jerryja Dammersa Free Nelson Mandela, ki je postala mednarodna uspešnica.

"Največja rockzvezda med nami"
Leta 1988, ko je bil Mandela še zmeraj za rešetkami, je Dammers v počastitev njegovega 70. rojstnega dne na londonskem Wembleyju pomagal organizirati koncert, na katerem so med drugim nastopili Sting, Stevie Wonder in Steven van Zandt. Koncert je na malih zaslonih spremljalo na milijone gledalcev - številni med njimi so šele tedaj izvedeli, kaj pravzaprav pomeni apartheid.

Drugi koncert so na Wembleyju priredili ob njegovi izpustitvi leta 1990, ko so med drugimi nastopili Lou Reed, Tracy Chapman in Neil Young. Na odru se jim je pridružil tudi Mandela, ki je po besedah Arda Matthewsa, pevca južnoafriške rockovske zasedbe Just Jinjer, nemudoma postal "največja rockzvezda izmed vseh nas".