Glava Mikija Miške po vzoru naslovnice albuma Unknown Pleasures (1979). Foto: PrintScrn Disney Store
Glava Mikija Miške po vzoru naslovnice albuma Unknown Pleasures (1979). Foto: PrintScrn Disney Store

Po poročanju Pitchforka Disney, velikan zabavne industrije, povezan z lahkotnimi "družinskimi" vsebinami, prodaja majico iz linije Mikija Miške z motivom v obliki mišje glave z vzorcem, ki spominja na "ikonični ovitek albuma Unknown Pleasures skupine Joy Division". No, pravzaprav so model majice že razprodali.

Več o življenju, nesmrtnem delu in smrti Iana Curtisa preberite tukaj.

Pri omenjeni spletni strani z glasbenimi novicami se sprašujejo, ali se pri Disneyju zavedajo, da se je pevec omenjene skupine, ki se je boril z depresijo in epilepsijo, obesil pri 23 letih in ali vedo, po čem si je skupina Joy Division, znana po temačnih pesmih, nadela ime (gre za naziv, s katerim so nacisti označevali judovske ženske, ki so jih v taboriščih zlorabljali za spolne usluge, opisan v noveli Hiša lutk).

Po tragični Curtisovi smrti leta 1980 so preostali člani skupine ustanovili zasedbo New Order. Leta 1995 je pevčeva vdova Deborah Curtis objavila knjigo spominov Touching from a Distance: Ian Curtis and Joy Division, njegova življenje in smrt pa sta bila prikazana tudi v filmih 24-urni žurerji (2002) in Nadzor (2007).