Gojmir Lešnjak – Gojc kot Gustl še vedno išče primerno glasbo za svoj bodoči lokal. Foto: Televizija Slovenija
Gojmir Lešnjak – Gojc kot Gustl še vedno išče primerno glasbo za svoj bodoči lokal. Foto: Televizija Slovenija
false
V prvi oddaja bo med drugim mogoče prisluhniti japonski glasbenici Nagiso Moritoki. Foto: iz oddaje

Na male zaslone prihaja nov niz glasbenih oddaj Muzikajeto, ki se bo začel danes ob 20.00 na 2. programu Televizije Slovenija. Gustl (Gojmir Lešnjak – Gojc) še vedno išče primerno glasbo za svoj bodoči lokal in Igor Leonardi ima zanj pripravljenih kar nekaj zanimivih glasbenikov in skupin.

V prvi oddaji prakticira Gustl zen budizem, zato bodo gledalci prisluhnili japonski glasbenici Nagiso Moritoki, ki bo pela in igrala na strunska inštrumenta koro in šamisen. Na flavto šakuači bo zaigral skrivnostni gost, na koncu pa se jim bo pridružil otroški zborček OŠ Trnovo pod vodstvom Oli Magušar.

V drugi oddaji bo v središču glasba, ki bi jih zaradi mladih izvajalcev in zaradi časa nastanka lahko rekli "mlada". Čeprav je nova, nas spominja na marsikaj. Čeprav je nova, nas spominja na marsikaj. Predstavila se bo nova generacija resnih glasbenikov in skladateljev, v Ensemble Janus atelier. Zatem bodo prišli na vrsto ljubitelji pank rocka, ko bo Gustl prisluhnil KUKR LHK TI by Whiteman feat. GF. Gre za glasbo treh generacij, in sicer mlada dekleta iz Zagorja na kitarah v angažiranih pankovskih pesmih, dedek na basu in dva vmes.

Da latino ni le Copacabana, bodo pokazali Argentinci, Kubanci in Slovenci, ki tvorijo energični latino rockbend Las Cuerdas. Ta poleg južnoameriških klasik, kot je Santana, izvaja tudi svojo glasbo z elementi rumbe, reaggeaja, rocka in vročih ritmov.

Zatem prideta na vrsto Otroški in mladinski zbor RTV Slovenija, ki bosta kmalu praznovala 60-letnico. Trenutno prepevata pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec in zborovodja Tomaža Pirnata. Slišali bomo, kaj vse zmorejo otroška grla in zakaj je v mladinskem zboru tako malo fantov.

V zadnjih dveh oddajah bo Gustl v studiu izjemoma gostil mojstre grlenega petja in zanimivih mongolskih inštrumentov The Ih Tsetsn Ensemble. Ob podpori ministrstva za kulturo Kitajske je, kot boste videli, Đinkis Kan z glasbo končno osvojil Ljubljano in naša srca. V njej slišimo šelestenje vetra, spev prostranega neba in konjski galop.

Oddaja Muzikajeto pripravljajo v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj. Urednica je Danica Dolinar, scenarist Igor Leonardi, režiserja pa Klemen Dvornik in Marko Naberšnik.