Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Zasedba bo v Mariboru nastopila po nizu 31 evropskih nastopov, 25. aprila bo sledil še koncert v SNG-ju Nova Gorica in 9. maja v ljubljanskih Križankah.

Zasedbi Laibach se je ideja za album The Sound of Music porodila pred gostovanjem skupine v Severni Koreji leta 2015. Poleg znanih skladb iz filma (v slovenščini nosi naslov Moje pesmi, moje sanje), kot sta My Favorite Things, Edelweiss in Do-Re-Mi, so člani zasedbe v svojem slogu posodobili tudi pesem Maria, ki je na albumu dobila mesto kot Maria/Korea. V njej se sprašujejo, kako rešiti težavo, kakršna je Maria oziroma Koreja.

Kot so Laibach povedali v intervjuju za Večerovo prilogo V soboto, sporočajo, da je po dolgi evropski turneji 31 koncertov, ki so jo pred kratkim končali, "tudi Maribor v njihovem rednem interesnem območju" in da upajo, da tudi mariborsko občinstvo zanima, kakšen program so pripravili za gostovanje v Severni Koreji. "Razen tega ne gre za nobeno posebno sporočilo, kvečjemu mogoče za to, da smo zelo verjetno mi vsi vsaj malo tudi Severna Koreja," so dodali.

V intervjuju za Delovo Sobotno prilogo pa so povedali, da so že davno hoteli predelati glasbo iz omenjenega filma, in ko so dobili povabilo v Severno Korejo in ob tem informacijo, da tam od zahodne glasbene produkcije poznajo bore malo, poznajo pa film Moje pesmi, moje sanje, so takoj zastrigli z ušesi, ker si boljšega konteksta ne bi mogli želeti.

"Že kot otrokom nam je bilo čudno, kaj je tisto, kar nas tako zelo privlači v tem filmu, da smo bili takoj pripravljeni postati del Von Trappove družine in se ob grmenju pod odejo stiskati k Julie Andrews. Zdaj vemo, da je film bogat v svoji večplastnosti in da se ga da razumeti zelo različno. Originalni film je seveda najprej in predvsem apoteoza hollywoodskih industrijskih standardov in klišejev, vendar je v njem veliko – niti ne tako zelo dobro skritih – perverznih obratov, prepletenih s seksualnimi in psihoanalitičnimi konotacijami," so še povedali za Sobotno prilogo.