Caballejevo ljubitelji opere imenujejo
Caballejevo ljubitelji opere imenujejo "La Superba" (Veličastna), velja pa za eno boljših sopranistk povojnega obdobja, ob boku z Mario Callas in Joan Sutherland. Foto: EPA

Najširši javnosti je poznana po uspešnici Barcelona, ki jo je leta 1988 posnela s frontmanom Queenov Freddyjem Mercuryjem, ljubiteljem opere pa po številnih vlogah. Njen repertoar glavnih vlog je zelo obsežen, saj ji je razpon glasu dovoljeval interpretacijo najrazličnejših vlog, od dramskih do liričnih in koloraturnih. Med drugim je bila Mimi v Puccinijevi La Boheme, Pamina v Mozartovi Čarobni piščali, naslovni vlogi je pela v Puccinijevi Tosci in Verdijevi Aidi, bila je tudi Violetta v Verdijevi Traviati in Tatjana v Jevgeniju Onjeginju Čajkovskega.
130 opernih vlog v vseh pomembnih opernih hišah
Montserrat Caballe se je rodila leta 1933 v Barceloni. Solopetje je študirala v Barceloni na konservatoriju Loceo pri Eugeniji Kenny, Conchiti Badii in Napoleonu Annovazziju. Prvo zaposlitev je dobila 1956 v Baslu v operi La Boheme, pozneje pa je odšla v Bremen.
Zaslovela je leta 1964 z nastopom v Mehiki z vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi. V več kot 50 letih je Caballejeva nastopila v okoli 130 opernih vlogah na odrih vseh pomembnejših svetovnih opernih hiš.
Delala je s slovitimi režiserji, odlikuje pa jo tudi to, da dovršeno poje v angleščini, francoščini, nemščini in italijanščini. Njen repertoar obsega dela več kot 90 avtorjev iz različnih časovnih obdobij. Impresivna je tudi njena diskografija, ki obsega več kot 80 enot, od izvedb celotnih oper do recitalov, je poročal italijanski časnik Corriere della sera.
Caballejeva se je ukvarjala tudi s špansko narodno glasbo in je ambasadorka dobre volje pri Unescu.