Macy Gray je z Davidom Murrayjem sprva sodelovala v njegovem big bandu. Murray je z mislijo na njen značilni raskavi glas znova spisal aranžmaje za njene soulovske uspešnice ter tako združil stari in novi džez, funk, soul, gospel ter rhythm and blues. Grayeva poje tudi na albumu novega Murrayjevega kvarteta Be My Monster Love, ki ga gosti letošnji festival. Foto: Jazz festival Ljubljana
Macy Gray je z Davidom Murrayjem sprva sodelovala v njegovem big bandu. Murray je z mislijo na njen značilni raskavi glas znova spisal aranžmaje za njene soulovske uspešnice ter tako združil stari in novi džez, funk, soul, gospel ter rhythm and blues. Grayeva poje tudi na albumu novega Murrayjevega kvarteta Be My Monster Love, ki ga gosti letošnji festival. Foto: Jazz festival Ljubljana
Peter Brötzmann, eden najpomembnejših evropskih predstavnikov sodobne improvizirane glasbe, je javnosti manj znan po svoji vizualni umetniški produkciji. Konec petdesetih let je študiral slikarstvo v rodnem Wuppertalu, sodeloval je v gibanju Fluxus in z Nam June Paikom je sodobnik Josepha Beuysa in Georgea Baselitza. Na likovnem področju dosledno ustvarja od konca petdesetih let in občasno razstavlja tako v Evropi kot ZDA. Na njegovi pregledni razstavi, prvi v Sloveniji, bodo na ogled dela na papirju – risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. Foto: Jazz Festival Ljubljana
European Saxophone Ensemble
Saksofonski big band deluje od leta 2008 z idejo promovirati tako mlajše saksofoniste iz različnih evropskih držav (od najstnikov do 30-letnikov) kot tudi izvirne skladbe, napisane za prav tak sestav. Dodaten čar zasedbe je nastopanje na nekonvencionalnih prizoriščih, praviloma v odprtih prostorih, kjer glasbo prilagodijo posamičnemu "odru". Tako bodo v Ljubljani 6. julija dopoldne (brezplačno) nastopili kar na tržnici, kjer bodo postregli z različnimi skladateljskimi pristopi in navdušujočimi slogi igranja, ki jih vešče gojijo. Foto: Spletna stran zasedbe

Svetovno premiero bo na letošnjem festivalu doživel koncert, poimenovan Sax and Drums feat. Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Hamid Drake & Chad Taylor, ki bo na sporedu 3. julija v Klubu CD. V "dvojnem duu" bo imel Brötzmann veliko možnosti za kombinacije, obenem bo v duelih mogoče slišati soočenje po dveh predstavnikov starejše in mlajše generacije.

Brötzmann v vseh ustvarjalnih navezah
Brötzmannu se bosta 4. julija prav tako v Klubu CD pridružila Mokhtar Gania (gimbri) in Hamid Drake (bobni), 5. julija pa bo v Štihovi dvorani CD nastopil skupaj z vibrafonistom Jasonom Adasiewiczem. Zadnji iz rodnega Chicaga prinaša formo in zvok, ki se odlično spajata z Brötzmannovo utripajočo igro. Brötzmann bo 6. julija v Križankah nastopil še s kontrabasistom Johnom Edwardsom in bobnarjem Stevom Noblom. Ta sestav je, kot piše v programski knjižici, morda še najbližje Brötzmannovemu pojmovanju free jazza.

Častni gost v objektivu drugih
V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bo od 2. julija do 25. avgusta na ogled razstava Peter Brötzmann solo: Dela 1959-2013, na kateri bodo predstavljena njegova dela na papirju - risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. V Mali Galeriji Cankarjevega doma pa bo od 3. do 21. julija na ogled razstava To je naša muska!, ki bo predstavila Brötzmanna v objektivu fotografov od začetkov do današnjega glasbenega delovanja. Fotografije za razstavo je izbral Žiga Koritnik.

Big Band saksofonistov
Program je Beniger letos že tretje leto zapored pripravil skupaj s solastnikom džezovske založbe Clean Feed Pedrom Costo. Kot je ta povedal, je program zastavljen tako, da bo mogoče slišati od intimnih zasedb do zelo velikih sestavov, kot je European Saxophone Ensemble. Saksofonski big band, ki deluje od leta 2008, bo 6. julija nastopil na ljubljanski tržnici. Zasedba združuje mlajše saksofoniste iz različnih evropskih držav, dodaten čar pa ustvarjajo s pogostim nastopanjem na odprtih prostorih.

Macy malo drugače
Kot enega izmed vrhuncev festivala je Costa izpostavil še nastop Macy Gray, ki bo občinstvo navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta. Grayeva je z Murrayjem sprva sodelovala v njegovem big bandu. Murray pa je z mislijo na njen čutni raskavi glas znova spisal aranžmaje za njene soulovske uspešnice ter tako v enkratno zvočno izkušnjo imenitno združil stari in novi džez, funk, soul in gospel ter rhythm and blues.

Sicer pa bo letošnji festival med drugim ponudil še koncert Cene Resnik Quarteta, v katerem ob Resniku igrajo Emanuele Parrini (violina), Giovanni Maier (kontrabas) in Aljoša Jerič (bobni). Nastopil bo tudi Dare Hočevar Trio "Motion in Time", ki ga sestavljata še pianist Bram De Looze in basist Devin Starks. Ne festivalu bosta tudi prvič skupaj zaigrala Tomaž Grom (kontrabas, elektronika) in Eduardo Raon (harfa).