Straussov valček vsako leto dunajski filharmoniki odigrajo tudi na novoletnem koncertu. Foto: EPA
Straussov valček vsako leto dunajski filharmoniki odigrajo tudi na novoletnem koncertu. Foto: EPA

Skladatelj je delo, za katerega je besedilo napisal pesnik in humorist Joseph Weyl, napisal leta 1866 po naročilu združenja Wiener Männergesang Verein. Pozneje je Strauss valček nekoliko spremenil, zato je tudi Weyl moral spremeniti besedilo, nato pa je Franz von Gerneth napisal celo novo besedilo. A za najuspešnejšo se je izkazala instrumentalna različica, ki jo je Strauss priredil za svetovno razstavo v Parizu leta 1867.

Strauss je z 10-minutnim valčkom želel vliti pogum oziroma ljudi potolažiti, potem ko je Avstrija poletje predtem izgubila krvavo bitko proti Prusiji pri Kraljevem Gradcu (Koniggrätz).

Valček velja danes za neuradno avstrijsko himno, vsako leto pa predstavlja tudi enega od vrhuncev na novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov. Ob letošnji obletnici so v dunajski mestni hiši pripravili razstavo, ki je na ogled še do 12. maja. Na vprašanje, zakaj je ob tem, da je Strauss napisal še skoraj 500 drugih valčkov, prav ta tako priljubljen, Thomas Aigner, kustos razstave, odgovarja, da ni dokončnega odgovora. "Je sicer domoljubna pesem, a ne preveč. Ob njej lahko vsakdo podoživlja svoje spomine na reko, na obisk Dunaja," je dodal.