Repertoar Zbora duhovništva Sanktpeterburške metropolije vključuje duhovne pesmi v staroslovanskem jeziku in popularne ruske narodne pesmi. Foto: Cankarjev dom
Repertoar Zbora duhovništva Sanktpeterburške metropolije vključuje duhovne pesmi v staroslovanskem jeziku in popularne ruske narodne pesmi. Foto: Cankarjev dom
Zbor duhovništva Sanktpeterburške metropolije
Koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma prireja Festival slovanskih kultur, zboru dirigira duhovnik Jurij Gerasimov, ki je glavni dirigent zbora postal leta 2010. Foto: Cankarjev dom

imela ruska cerkvena glasba v zgodovini Rusije zelo pomembno vlogo, zato pevci svoje izročilo negujejo s posebno ljubeznijo, Zbor duhovništva Sanktpeterburške metropolije pa v svoj program vključuje tudi bogato in raznovrstno rusko ljudsko pesem.

Zbor, ki bo nastopil drevi v Cankarjevem domu, združuje duhovnike, ki služijo vsak v svoji župniji, družijo pa jih pevske vaje. V pevski zbor so se leta 1971 povezali po zaslugi metropolita Nikodima, nastopali so v Kirovskem teatru in Akademski Kapeli ter bili del uradnega programa praznovanja 1000. obletnice Rusije v letu 1988.

Ruska kultura cerkvenega petja
Posebnost tega zbora je v tem, da vključuje službujoče duhovnike, ki si želijo v obliki pesmi in pridige približati svojemu občinstvu, posebno pozornost pa posvečajo koncertnim pridigam in pravoslavnim cerkvenim napevom. Duhovniki tako svoje glasove združujejo v harmoničnem zvoku pravoslavnih napevov, njihov repertoar pa vključuje duhovne pesmi v staroslovanskem jeziku in tudi popularne ruske narodne pesmi.

Koncertiranje v različnih kontekstih
Leta 2008 se je tako rekoč začela nova zgodovina zbora, tokrat pa gre zahvala prizadevanju skupine diplomantov sanktpeterburške teološke akademije, ki so si prizadevali za vnovično obuditev Zbora duhovništva Sanktpeterburške metropolije.

Dve leti kasneje je glavni dirigent zbora postal duhovnik Jurij Gerasimov in mu dirigira še danes. Koncerti duhovniškega zbora so organizirani tako v cerkvah kot tudi v koncertnih dvoranah po Ruski federaciji in tujini.

Zbor v zadnjih letih aktivno koncertira in se pogosto podaja na turneje, drevišnji koncert v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki ga prireja Festival slovanskih kultur, se začne ob 19. uri.