Mehiški nacionalni simfonični orkester postavlja na svoj začetek delovanje pod taktirko svetovno znanega skladatelja Carlosa Chaveza, čigar glasbo predstavljajo tudi na ljubljanskem koncertu. Foto: Cankarjev dom
Mehiški nacionalni simfonični orkester postavlja na svoj začetek delovanje pod taktirko svetovno znanega skladatelja Carlosa Chaveza, čigar glasbo predstavljajo tudi na ljubljanskem koncertu. Foto: Cankarjev dom
Gabriela Montero
Gabriela Montero svetovno glasbeno javnost navdušuje z izjemnim darom za improvizacijo, vedno bolj pa se uveljavlja tudi kot skladateljica. Foto: Cankarjev dom

Carlos Chavez, eden prvih južnoameriških ustvarjalcev, ki je svoj glasbeni jezik gradil na izročilu tradicije v osrčju kulture Majev, je tudi odigral pomembno vlogo pri začetkih delovanja Nacionalnega simfoničnega orkestra Mehike.

Od leta 2007 vodi orkester Carlos Miguel Prieto, ki mu bo dirigiral tudi na ljubljanskem koncertu. Prieto pogosto gostuje pri svetovno znanih orkestrih, med sodelovanji posebej poudarja tesno sodelovanje s chicaškim simfoničnim orkestrom, več kot deset let pa vodi tudi Filharmonični orkester Louisiane. V letu 2013 je debitiral pri frankfurtskem simfoničnem orkestru.

Večkrat nagrajena pianistka z občutkom za improvizacijo
Gabriela Montero
, ki kot pianistka navdušuje z izjemnim darom za improvizacijo, se vedno bolj uveljavlja tudi kot skladateljica. Interpretinja z jasno vizijo, južnoameriškim temperamentom in briljantno tehniko je stalna gostja svetovih orkestrov in festivalov, s posnetki pa je osvojila številna priznanja. Z albumom Bach and Beyond je bila več mesecev zapisana na samem vrhu lestvice klasičnih posnetkov Billboard, prejela pa je dve nagradi echo klassik - leta 2006 nagrado za najboljšo inštrumentalistko na klaviaturi in 2007 nagrado za klasično glasbo brez meja.

Glasbeni odziv na kaos v Venezueli
Kot komponistka se je prvič predstavila leta 2011 s simfonično pesnitvijo za klavir in orkester Ex Patria, čustvenim odzivom na kaotično stanje v Venezueli, kjer vladajo neupoštevanje zakonov, korupcija in nasilje. S skladbo je oktobra istega leta premierno gostovala z Akademijo St Martin in the Fields, leta 2015 pa je delo posnela v sodelovanju z orkestrom Amerik YOA in dirigentom Prietom.

Njen Koncert za klavir in orkester, Concerto latino je bil krstno izveden marca, krstna izvedba pa je bila pravo zmagoslavje skladateljice, ki je pripravila tudi solistični del, dirigenta Kristjana Järvija in simfoničnega orkestra Srednjenemškega radia.