"Najprej je bila le stereotipna predstava, da je to instrument narodno-zabavne glasbe," o svojem prvem srečanju s harmoniko pove Hatlak. "V najstniških letih sem raje bobnal in igral kitaro v različnih skupinah. Vseeno pa se je moja glasbena pot ustalila pri harmoniki – pri tem bogatem instrumentu, s katerim lahko igraš Bacha ali tango, balkanski ali irski etno, barok ali sodobno glasbo." Foto: SNG Nova Gorica
Marko Hatlak
Novogoriški koncert 1. aprila 2016 napoveduje enkratno sodelovanje. FUNtangovci bodo svojemu običajnemu repertoarju dodali nekaj že skoraj ponarodelih skladb goriške ikone. Obljubljajo, da ni prvoaprilska šala. Foto: SNG Nova Gorica

Strasten in zapeljiv večer v ritmih tanga marko Hatlak za 1. april napoveduje v SNG-ju Nova Gorica; ob 20.00 bo namreč koncert zasedbe Marko Hatlak & FUNtango (Dejan Gregorič na violini, Jošt Lampret na kontrabasu, Jan Sever na klavirju in Andrej Pekarovič na kitari). To bo edinstven nastop, obljubljajo, saj se bo glasbenikom pridružil poseben gost – priljubljeni primorski kantavtor Iztok Mlakar. (Goriška ikona je v njihovi glasbi prisotna že od prej: Hatlak na koncertih rad izvaja Mlakarjevo Štefano.)

Če bi radi na koncert, nam do srede, 30. marca, opoldne na mmc-kultura@rtvslo.si pošljite elektronsko pismo s svojim polnim imenom in pripisom Funtango. Podelili bomo dve vstopnici.

Sreča se je nasmehnila Pavlu Namarju.

Marko Hatlak je skupino zasnoval po vzoru zasedbe Astorja Piazzolle, repertoar pa iz tanga nueva razširil še s svojstvenimi priredbami klasike – Vivaldijevih Štirih letnih časov, z musettom francoskega mojstra Richarda Galliana ter lastnimi avtorskimi skladbami. Na vprašanje, zakaj ga tango tako privlači, Hatlak pojasni: "Ker je strasten in čuten; je zapeljiv, eleganten in hkrati ponotranjen, mogoče celo filozofski. Tango je nastal kot moški ples v južnoameriških pristaniščih, moški so se postavljali kot petelini. Prinašal je eksplozivne in tudi nežne trenutke. Po svoje je sodobni tango zanimiv presek klasike in džeza, je lahko resnoben in igriv, udaren ali poln miline."

Če ga ne boste ujeli v Novi Gorici
Hatlak ima sicer za seboj dinamično in delovno leto. Pravkar se je vrnil iz ZDA, kjer sta v duetu s Stefanom Milenkovićem imela kar pet koncertov v dveh dneh: "Ameriško občinstvo je zelo odprto – iskreno pokažejo navdušenje, prav tako pa tudi, če jim kaj ni všeč. Najino glasbo so toplo sprejeli." O novih projektih in načrtih pa je glasbenik povedal: "Pripravljam svoj prvi avtorski koncert z novo skupino HATLAK band. V njej sodelujejo vrhunski slovenski glasbeniki, igramo od latina in tanga do klasike in funka. Premierno bomo nastopili junija v Kinu Šiška v Ljubljani, sledila pa bo krajša turneja po Nemčiji."


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.