Namen glasbeno-gledališkega spektakla ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila o svetu
Namen glasbeno-gledališkega spektakla ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila o svetu "svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka". Foto: Ana Torkar Kus
Številne Teslove ugotovitve so temelj sodobne uporabe električne energije. Njegov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je zgradil leta 1882 in deluje po načelu izmeničnega električnega toka. Foto: Reuters

Dovčeva predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

Tesla svojega portretiranca predstavi ne le kot znanstvenika in izumitelja, temveč kot vsestranskega umetnika, neke vrste sodobnega Leonarda Da Vincija, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.

Nagradno vprašanje:
Koliko izumov je patentiral Nikola Tesla?
a) 180
b) 300
c) 700
Odgovoru, ki ga na naslov
mmc-kultura@rtvslo.si pričakujemo do 18. 10. opoldne, pripišite svoje ime in datum, kdaj bi si predstavo raje ogledali. Dve vstopnici bomo podelili za premiero 20. oktobra in dve za ponovitev 22. oktobra.


Teslov svet futurističnih glasbil
Nikola Tesla je bil znan tudi kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drugo glasbilo, med katerimi lahko najdemo tako eksotična kot skoraj futuristična glasbila, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejena glasbila, vsakdanji predmeti in navsezadnje tudi prav poseben gost, Nao.

Resonanca: stičišče fizike in glasbe
Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča in v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh kot tudi vrste izumov Nikole Tesle je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov in je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslovmmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.