22. novembra bo v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti z džeZZvo nastopil Chris Jarrett. Foto: Spletna stran Chrisa Jarretta
22. novembra bo v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti z džeZZvo nastopil Chris Jarrett. Foto: Spletna stran Chrisa Jarretta

Ob izidu prvenca etno-džez kvarteta džeZZva iz Murske Sobote, ki se v svoji glasbi spogleduje tako s tradicijo ameriške džezovske kulture z elementi evropske klasične glasbe kot tudi z vplivi popularne ter ljudske kulture južnega dela evropske celine, se obeta nekaj predstavitvenih koncertov.

Nagradno vprašanje: Kdo so člani kvarteta džeZZva?

Podarjamo dve njihovi sveži zgoščenki!

Odgovore pošljite do petka, 14. novembra, do 12. ure na mmc-kultura@rtvslo.si s pripisom "džeZZva".

Plošča vsebuje pet avtorskih skladb, dve pa sta priredbi slovenske in prekmurske ljudske pesmi. Kvartet džeZZva na svojstven način posega na področje panonskega glasbenega izročila in pomeni popestritev slovenske glasbene scene.

Skupina džeZZva je nastala leta 2010. Sestavljajo jo uveljavljeni prekmurski glasbeniki, ki so v svoji bogati glasbeni zgodovini izgradili prepoznaven slog igranja. Njihovo ustvarjanje v različnih in raznovrstnih zasedbah jim daje širino v razumevanju in interpretaciji skladb, ki jih izvajajo.

Naslednji petek skupni koncert s posebnim gostom
Chris Jarrett se je rodil leta 1956 v Allentownu, v Pensilvaniji in odrasel v z gozdom poraslem območju Apalačev. Njegova družina ima slovanske korenine, saj se je v ZDA preselila iz vasi Segovci na Apaškem polju. Klavir je začel igrati pri trinajstih letih, brezplačno ga je učil velik avstrijski pianist Vinzent Ruzicka. Po končani srednji šoli je študiral klavir in zgodovino glasbe na Oberlinskem konservatoriju v Ohiu. Ob tem je delal kot ribič v Mehiškem zalivu, tovarniški delavec v Teksasu, pisarniški delavec v New Yorku in pomagal v kuhinji v Londonu.

Ko se je "vrnil" v Evropo, je z lastnimi kompozicijami koncertiral po vsem svetu in ustanovil več glasbenih skupin. Od takšnih, ki so igrale "hard core komorno glasbo" (Four Free) do takšnih, na katerih glasbeni izraz so vplivali arabski in grški ritmi (Chris Jarrett Trio in Suite Grecque). Je skladatelj filmske in resne glasbe, sklada tudi za opero, balet in gledališče. Trenutno živi v Nemčiji, kjer poučuje improvizacijo.

Chris Jarrett uporablja strukture klasične glasbe in svobodo džezovske improvizacije. Združuje ljubezen do oblike z džezovsko energijo. Spekter njegovega izraza je širok: divji, ritmični, ironičen, epski, melanholičen, bizaren, mističen in džezovski. V njegovi glasbi je mogoče čutiti velik vpliv Johannesa Ockeghema, Sergeja Prokofjeva, Charlesa Mingusa in Franka Zappe. Omeniti velja še, da je brat slovitega pianista Keitha Jarretta.