Petri Grassi je priznanje izročila Karmina Šilec. Foto: JSKD
Petri Grassi je priznanje izročila Karmina Šilec. Foto: JSKD
Grassijeva je kot pevka in pedagoginja dejavna v več zborih. Foto: JSKD

Diplomantka tržaškega konservatorija in magistrica zborovskega dirigiranja je za nagrado dobila koncert z Zborom Slovenske filharmonije v prihodnji sezoni.

Prvo državno tekmovanje za slovenske zborovodje je med petkom in nedeljo potekalo v Slovenski filharmoniji v organizaciji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Slovenske filharmonije in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Na njem se je pomerilo 12 izbranih mladih zborovodij, starih do 35 let.

Ocenjevala jih je mednarodna žirija v sestavi predsednice Karmine Šilec ter članov Tomislava Fačinija (Hrvaška), Marka Hribernika, Urše Lah in Holgerja Specka (Nemčija). V finale je uvrstila tri zborovodkinje. Ob zmagovalki Petri Grassi je drugo mesto prisodila Alenki Podpečan in tretje mesto Moniki Fele, so sporočili z JSKD-ja.

Petra Grassi, ki je za nagrado prejela koncert z Zborom Slovenske filharmonije v sezoni 2017/18, je diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo, in magistrirala iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu. Lani je prejela prvo nagrado na tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu in nagrado za najmlajšega finalista v finalu ter na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu prejela tretjo nagrado in posebno nagrado občinstva.

Z DPZ-jem Kraški slavček je na mednarodnih tekmovanjih v Olomocu, Lodi, Bad Ischl, Rimini in v Benetkah prejela prve nagrade in nagrado za najboljšega dirigenta. Udeležila se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti, kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten in Georg Grun.

Trenutno poje v Coro giovanile italianu, skupini Ut - insieme vocale consonante in v profesionalnem kvartetu La rosa dei venti. Dirigira vokalni skupini Vikra, vodi otroške zbore in poučuje na Glasbeni matici Marija Kogoja v Trstu.

Prvo zborovodsko tekmovanje v Sloveniji je dobilo ime po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice današnjega konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani.