Nobeno obujanje evrovizijskih spominov ne more miniti brez Irca Johnnyja Logana. Foto: RTV SLO
Nobeno obujanje evrovizijskih spominov ne more miniti brez Irca Johnnyja Logana. Foto: RTV SLO
Lys Assia
Na Dansko je pripotovala tudi Lys Assia, prva evrovizijska zmagovalka. Foto: RTV SLO
Katrina Leskanich in Reinars Kaupers
Britanka in Latvijec dobro vesta, kako je stati na prestolu evrovizijskih zmagovalcev. Foto: RTV SLO
Domenico Modugno
Domenico Modugno - ujet v času. Foto: RTV SLO
Dana International
Dana International je s strastno pesmijo Diva zaslovela leta 1998. Foto: RTV SLO

Gledalci po Evropi so med 14 nominiranimi skladbami za najljubšo pesem izbrali skoraj uradno himno zasedbe Abba. To je pesem Waterloo, s katero so švedski zvezdniki zasloveli leta 1974. Na tretjem mestu nepozabnih evrovizijskih skladb je pristala pesem Hold Me Know. ki jo je evrovizijski kralj Johnny Logan zapel leta 1987, na drugem pa je pristala najstarejša finalistka, pesem Nel blu, di pinto di Blu Italijana Domenica Modugna iz leta 1958.

Na slavnostnem koncertu Congratulations - poimenovali so ga po veliki uspešnici Cliffa Richarda, ki je sicer leta 1968 zasedla "komaj drugo mesto" - smo spremljali 14 skladb, ki jim je mesto v eliti evrovizijskih glasbenih presežkov namenila mešana žirija. 10 skladb so izbrali oboževalci tekmovanja, 4 pa je določilo strokovno telo pri Evropski radiotelevizijski zvezi.

Neposredni prenos na malih zaslonih
Koncert ste lahko v živo spremljali na prvem programu TV Slovenija, za komentar dogajanja na odru pa je poskrbel Andrej Hofer. Prav slednji, v javnosti znan tudi kot redaktor lanske Eme, pa bo v ponedeljek tudi gost spletne klepetalnice MMC-ja RTV Slovenija, kjer bo odgovarjal na vprašanja, povezana z glasbenim tekmovanjem, ki vsako leto znova razburka evropsko glasbeno sceno.

Jubilej, ki ga ne smeš prezreti
Prireditev je prinesla slovesni vrhunec jubilejnega evrovizijskega leta. Medijsko najbolj odmeven evropski glasbeni festival namreč letos praznuje 50 let. Ker si je prireditev v pol stoletja dolgi zgodovini pridobila cele trume fanatičnih oboževalcev ne le na stari celini, ampak tudi onkraj velike luže, so se pri zvezi EBU odločili, da ta slovesni jubilej ne more kar zdrveti mimo. Ker je nastop na Evrosongu za številne glasbenike pomenil odskočno desko v obdobje zvezdništva, se je lepo število nekdanjih zmagovalcev odzvalo povabilu organizatorjev in se je "oglasilo na koncertu".

Par suverenih zmagovalcev
Skozi večer nas je popeljal "uravnoteženi" voditeljski par dame v zrelih letih in mladeniča. Skozi zgodovino festivala sta tako krmarila Britanka Katrina Leskanich in Reinars Kaupers, prvi latvijski zmagovalec Evrosonga. Tudi Katrina pozna slasti zmage na Evrosongu. Kot vodilna pevka skupine Katrina & The Waves je s skladbo Love Shine a Light prinesla zmago Veliki Britaniji.

Izbor štirinajstih
Najstarejša skladba v konkurenci za naziv največje evrovizijske uspešnice je bila legendarna skladba Nel blu, di pinto di Blu, ki jo je leta 1958 izvajal Italijan Domenico Modugno, posebno velika uspešnica pa je postala v ZDA. Leta 1965 je s pesmijo Poupée de cire, poupée de son zablestela Francozinja France Gall, iz leta 1968 se je v tekmovanje uvrstila znamenita pesem Congratulation, ki jo je zapel eden največjih britanskih popzvezdnikov Cliff Richards. Tudi leto 1973 je prineslo eno nepozabnih evrovizijskih skladb: to je bila Eres Tu španske pevke Mocedades. Že leto zatem pa je bila na vrsti nepozabna Abba, ki je zmagovito pot po Evropi začela s pesmijo Waterloo.

Save Your Kisses for Me zasedbe Brotherhood of Man je bila velika uspešnica leta 1976, ko so se mladi začenjali ogrevati za divji punk, leta 1980 pa se je začela era Johnnyja Logana. Prvič je zmagal s skladbo What's Another Day, v finale evrovizijskih uspešnic pa se je Irec uvrstil še s pesmijo Hold Me Know iz leta 1987. Vmesna leta je zapolnila še pesem Ein Bisschen Frieden Nemke Nicole, ki je s politično obarvanim besedilom navdušila leta 1982.

Leto 1988 je med zvezde izstrelilo Celine Dion, ki je skladbo Ne partez pas sans moi prepevala za Švico. Morda nekoliko presenetljivo zmagovalko je rodilo leto 1998, ko je za Izrael zmago osvojila Dana International. Zapela je Divo.
Zadnje tri finaliste pa je prineslo že 21. stoletje. Leta 2000 sta brata Olsen Dansko predstavljala s pesmijo Fly on the Wings of Love, leta 2003 je s skladbo Everyway That I Can slavila Turkinja Sertab, letos pa so se solze sreče ulile Grkinji Heleni Paparizou, ki je zapela pesem My Number One.