Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje za skladatelje, ki ga podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Podelitev nagrade je po navadi okrog 4. junija, ko praznujemo obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine, po katerem se nagrada tudi imenuje. Nagrado podeljujejo od leta 1994. Foto: AP
Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje za skladatelje, ki ga podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Podelitev nagrade je po navadi okrog 4. junija, ko praznujemo obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine, po katerem se nagrada tudi imenuje. Nagrado podeljujejo od leta 1994. Foto: AP
Tomaž Svete
Poleg številnih komornih in simfoničnih del so v Svetetovem opusu najpomembnejša tista, v katerih je vključen tudi človeški glas. Zato ni naključje, da je eden tistih avtorjev, ki je med slovenskimi ustvarjalci ustvaril največ opernih del - trenutno nastaja že deseto. Foto: Božo Čerin

Komisija je nagrado Svetetu namenila zaradi "kakovosti njegovega brezkompromisnega ustvarjanja", podelili pa mu jo bodo na slovesnosti 3. junija.

Nagrado bo Svete prejel za dosedanjo ustvarjalno dejavnost in dosežke: mednarodno uspešne izvedbe njegove filozofske opere Kriton v Grazu, Requiema v Pragi, Prve simfonije na tekste Charlesa Baudelaira v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, Druge simfonije, skladbe Moro lasso za vokalni kvintet v Izraelu leta 2014, skladb Infelix ego za flavto in klavirski trio v Darmstadtu leta 2002 in Hefaistos za violino in klavir na Tajvanu leta 2003.

Na ustvarjalnem vrhuncu
Še posebej pa je komisija v utemeljitvi izpostavila njegovo razgibano ustvarjalno dejavnost zadnjih dveh let, ko so bile izvedene njegove orkestrske skladbe, denimo L'amor sul mar na jubilejnem koncertu lanskih Slovenskih glasbenih dnevov, Koncert za dve violini in godalni orkester na letošnjem abonmajskem koncertu radijskih simfonikov, ter komorni skladbi L'apres midi d'un grillon lani v Salzburgu in Nuances za rog in pozavno na lanskih Svetovnih glasbenih dnevih v Sloveniji.

Deseta opera v delu
Veliko pozornosti v slovenskem kulturnem življenju je vzbudila izvedba njegove devete opere buffe Junak našega časa, ki je bila v koprodukciji SNG-ja Opera in balet Ljubljana ter novomeškega Anton Podbevšek Teatra izvedena lani v Ljubljani in letos v Novem mestu. Trenutno nastaja njegova deseta opera, Ada na libreto Iva Svetine.

Diplomant kompozicije in dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki je nato diplomiral in magistriral še na dunajski Visoki šoli za glasbo in uprizoritveno umetnost, od leta 1995 pa poučuje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, je med slovenskimi skladatelji ustvaril največ opernih del. Njegove skladbe so sicer izvajali na številnih festivalih sodobne glasbe: Opatija, Zagreb, Slovenski glasbeni dnevi, Dunaj, Gradec, Praga in Gorica.

Svete je "izrazit individualist in iskalec novih zvočnih možnosti, obogatenih s filozofskimi in humanističnimi pogledi na umetnost in svet". "Sicer je v oblikovnem smislu tradicionalist, vedno iščoč svojo barvno paleto, barvito harmonijo, prečiščeno instrumentacijo z ekspresivno melodično linijo", še piše v utemeljitvi.