Po rdeči preprogi na odprtju festivala sta se sprehodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in njen mož Joachim Sauer. Foto: Reuters
Po rdeči preprogi na odprtju festivala sta se sprehodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in njen mož Joachim Sauer. Foto: Reuters
Direktorici festivala Katharina Wagner in Eva Wagner-Pasquier v družbi Franka Castorfa, čigar 'punkovska' postavitev Nibelunškega prstana bo zagotovo razburila resnobno bayreuthsko občinstvo. Foto: EPA

v Bayreuthu na severovzhodu Bavarske, kjer se je z uprizoritvijo opere Leteči Holandec začel glasbeni festival, posvečen delom Richarda Wagnerja.

V letu, ko zaznamujemo 200. obletnico skladateljevega rojstva in ko je bilo njegova dela mogoče videti na odrih številnih opernih hiš, bo festival ponudil novo postavitev tetralogije Nibelunški prstan.

Režijo prstana, ki ga sestavljajo glasbene drame Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov in ki ga občinstvo pričakuje z velikim vznemirjenjem, je prevzel Frank Castorf. Ta je v svetu opere dokajšnji novinec, njegova anarhična, punkovska estetika pa je po pisanju medijev zagotovilo, da bo pri konservativnem festivalskem občinstvu njegov Nibelunški prstan naletel na buren odziv.

Celotna tetralogija, ki traja 16 ur, je bila prvič v celoti izvedena v Bayreuthu leta 1876. Castorfova režija je 14. postavitev celotnega prstana. Dirigentsko paličico bo tokrat vihtel svetovno znani ruski dirigent Kiril Petrenko, za katerega bo to bayreuthski prvenec.

Sporna opera Tannhäuser se poslavlja
Na programu je letos zadnjo sezono opera Tannhäuser v režiji Sebastiana Baumgartnerja, ki je premiero doživela na festivalu leta 2011. Tedaj je naletela na popolno zavrnitev tako od občinstva kot kritike. Baumgartnerjev koncept in postavitev dogajanja v okolje plinarne sta se namreč marsikomu zdela nesprejemljiva. Za dirigentskim pultom bo letos stal glasbeni direktor düsseldorfske Nemške opere na Renu Axel Kober, naslovno vlogo pa bo pel nemški tenorist Torsten Kerl.

Lohengrin v postavitvi nemškega režiserja Hansa Neuenfelsa bo z letošnjim festivalom vstopil v četrto sezono. Za dirigentskim pultom bo stal latvijski dirigent Andris Nelson, danes eden najbolj iskanih dirigentov mlajše generacije.

Leteči Holandec in Tannhäuser bosta na mesec dni trajajočem festivalu na sporedu šestkrat, Lohengrin petkrat in celotna tetralogija Nibelunški prstan trikrat. Dodatno bodo še enkrat uprizorili samo Rensko zlato. Letošnja izdaja bo tako ponudila skupaj 30 predstav. Festival se bo sklenil 28. avgusta.