Dan D: Tomislav Jovanovič - Tokac, Dušan Obradinovič - Obra, Marko Turk - Tučo, Nikola Sekulovič in Boštjan Grubar. Po besedah Sekulovića so z akustiko po relativno uspešnem obdobju, ki se ga lahko tudi kaj hitro navadiš in se v njem izgubiš, začeli kot z začasno tranzicijsko fazo.
Dan D: Tomislav Jovanovič - Tokac, Dušan Obradinovič - Obra, Marko Turk - Tučo, Nikola Sekulovič in Boštjan Grubar. Po besedah Sekulovića so z akustiko po relativno uspešnem obdobju, ki se ga lahko tudi kaj hitro navadiš in se v njem izgubiš, začeli kot z začasno tranzicijsko fazo. "A Dan D danes ni več ista skupina, kot je bila pred enim letom. To ne pomeni, da ne gremo nazaj na elektriko. Bomo šli. Ampak zdaj vemo, kako se je lotiti. Tega pred enim letom nismo vedeli." Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Koncertni album Tiho obsega 17 skladb, izšel pa je na dan prvega razprodanega koncerta v Kinu Šiška, ki je bil v živo predvajan tudi v Izštekanih Jureta Longyke. Koncertno-dokumentarni film postavlja v ospredje prav ta koncert in tako predstavlja prvi celoviti posnetek radijske oddaje Izštekani, ki ga je posnela TV Slovenija. Foto: Dan D

Ko so Dan D 10. oktobra lani začeli klubsko turnejo Tiho, so bili do projekta zadržani tudi glasbeni poznavalci, a sta nenavaden izbor inštrumentov in akustična izvedba že na prvem nastopu v Orto baru ovrgla vse dvome. V naslednjih mesecih je sledilo sedemnajst po večini razprodanih koncertov.
Samomorilski koncept
"Turneja, izdaja avdiokasete v polenu, vključevanje nenavadnih inštrumentov v nastop in vztrajanje, da se dvorane lotevamo na drug način, se je najprej zdela nenavadna našim najbližjim. Potem je bilo to nenavadno novinarjem. Potem ljudem z glasbenega prizorišča. Šlo je za pogumen koncept, za katerega so nam na začetku vsi dopovedovali, da je samomorilski, še posebej za skupino, ki je del poprockovskega prizorišča. Mi pa takrat nismo več imeli kam. Postavili smo nov koncept. Vse, kar smo postavili, se nam je zdelo razumno. Morali smo slediti svojemu občutku, saj smo se zavedali, da delamo prav," je v intervjuju za MMC pred koncertom v Kinu Šiška povedal basist Nikola Sekulović.
Neposredna bližina, ki vrača energijo
Posnetek prvega izmed dveh koncertov v Kinu Šiška, na katerem je zasedba 8. marca predstavila isti dan izdan koncertni album Tiho, predstavlja tudi jedro filma. V živo je koncert spremljal tudi Jure Longyka z oddajo Izštekani na Valu 202. Projekt Tiho pa se od Izštekanega razlikuje v inštrumentih, saj so se tokrat odločili zapustiti že preizkušeno in varno območje akustičnih inštrumentov in poseči po nekonvencionalnih in "odštekanih" glasbilih, kot so žlica, kuhalnica, ribežen, zvončki, bisernica, ukulele, bariton, steklenice ipd. Kot so zapisali, izvedbe že znanih pesmi s tem postanejo pristne, nezlagane in neposredne, poslušalci pa jih lahko spoznavajo "čisto od blizu v njihovi najbolj 'slečeni' formi". Nove pesmi, sproščenost in profesionalni minimalizem izvedbe na drugi strani so na koncertu povzročili pravo skupinsko "terapijo", ki je napadla čustva in povzročila navdušujoč odziv občinstva.
Prav pristnost neposredne komunikacije je tisto, kar je bistveno dopolnjevalo samo glasbo na turneji Tiho. "Na odru nismo skupina, ki je deset metrov stran od občinstva, obkroženi z lučmi in ozvočenjem in blaznimi učinki. Ljudje nas lahko vidijo v oči in oči ne lažejo. Enako pa lahko mi vidimo njih. Na koncertih se je začela dogajati čista, iskrena igra. Emocija, ki se je razvila pri ljudeh, je vplivala nazaj na nas. Z vsakega koncerta smo odšli nasmejani, ne glede na to, kako zahteven je bil za nas," je stik z občinstvom opisal Sekulović.