Vasja Progar in Elisabeth Schimana se bosta predstavila s skladbo Etherwaves. Foto: stran zavoda CONA
Vasja Progar in Elisabeth Schimana se bosta predstavila s skladbo Etherwaves. Foto: stran zavoda CONA
Theremin
Leon Theremin je leta 1920 izumil enega najstarejših elektronskih inštrumentov. V svojem nastopu ga bosta uporabila tudi Schimana in Progar. Foto: Wikipedia

Večletni glasbeno-performativni projekt cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO odkriva, predstavlja in mapira nove zvočne prakse, strukture in metode v okviru rezidenčnih programov in strategij. Tako s produkcijo premiernih del povezujejo mednarodne in slovenske zvočne umetnike in izvajalce.

Nove zvočne prakse
Prva v okviru cikla bosta nastopila Avstrijka Elisabeth Schimana in domačin Vasja Progar. ElisabethSchimana, ki uporablja žive elektronske in akustične inštrumente, se bo najprej predstavila s skladbo Membrane, ki jo je ustvarila lani in je nekakšno popotovanje v zvočni svet v živo generiranih fizičnih modelov membran.

Elisabeth Schimana je že od leta 1983 dejavna kot skladateljica, performerka in radijska umetnica, ki se v svojem delu osredotoča na preplet prostora, telesa in elektronike. Znana je tudi kot ustanoviteljica Institute of Media Archeology - IMA.

Temu bo sledil Progarjev nastop, naslovljen RFI Improvisation #1, ki nosi letošnjo letnico nastanka. Gre za raziskovanje zvočnega potenciala radiofrekvenčnih motenj (RFI), kot vire zvoka pa vključuje dva doma narejena kratkovalovna sprejemnika, odjemnik zvoka z eno tuljavo in analogni monosintesajzer.

Za Progarjevo ustvarjanje je značilno iskanje inovativnih in zvočno prepričljivih izraznih sredstev, uporaba raznoterih glasbenih in tudi neglasbenih virov. Njegovi nastopi imajo večinoma obliko strukturirane improvizacije.

Premierna skupna izvedba skladbe Etherwaves
Samostojnima nastopoma bo sledila premierna izvedba skladbe, ki je nastala v okviru rezidenčnega sodelovanja Schimanove in Progarja, ki bosta skozi svoj nastop prisluhnila in preigravala valove drug drugega. Eter je hipotetična substanca, ki je dala ime raztelešenim glasovom iz etra in radia kot tudi inštrumentu eterfon, ki si ga je zamislil in izdelal ruski inovator Lev Theremin, zato se ga je prijelo kar ime teremin.

Še dva prihajajoča dogodka v ciklu
Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, katerega kurator je Brane Zorman, bo junija v Kinu Šiška gostil še avstralskega ustvarjalca Colina Blacka v sodelovanju z Miho Ciglarjem. Prav tam pa bosta na začetku decembra nastopili še Grkinja Maria Papadomanolaki in Bojana Šaljić Podešva.