"Hiphop je danes torta, ki jo vsi radi jedo, toda nihče se ne sprašuje o sestavinah, nihče ne želi govoriti s pekom, medtem ko lahko jaz povem vse o sestavinah," je povedal danes 58-letni Grandmaster Flash. Foto: EPA
Baz Luhrmann
Serija Get Down, pod katero se podpisuje v New Yorku živeči avstralski režiser Baz Luhrmann, v prvi sezoni prinaša dvanajst približno eno uro trajajočih epizod, temelji na dejanskih dogodkih iz obdobja rojstva hiphopa. Foto: EPA
Nas
Med producenti je poleg Grandmaster Flasha tudi raper Nas, med svetovalci pa so še raper in glasbeni producent Kurtis Blow, DJ Kool Herc in Afrika Bambaataa. Foto: EPA

Nova Netflixova serija zvezdniškega režiserja Baza Luhrmanna, ki se je v preteklosti med drugim podpisal pod filme Romeo + Julia, Moulin Rouge, Avstralija in Veliki Gatsby, je tako Grandmaster Flashu in njegovim kolegom - pa tudi takratnim tekmecem - dala glas in prostor, da širši javnosti zaupajo svoj recept.

"Hiphop je danes torta, ki jo vsi radi jedo, toda nihče se ne sprašuje o sestavinah, nihče ne želi govoriti s pekom, medtem ko lahko jaz povem vse o sestavinah," je povedal danes 58-letni Grandmaster Flash. Netflixova serija Get Down, ki v prvi sezoni prinaša dvanajst približno eno uro trajajočih epizod, ni dokumentarne narave, temelji pa na dejanskih dogodkih iz tistega časa.

Še zelo živ spomin na 70. leta
53-letni Luhrmann, Avstralec, ki že več let živi v New Yorku, je povedal, da je želel dogajanje predstaviti čim bolj verodostojno. Serijo je ustvaril s filmarjem Stephenom Adlyjem Guirgisom. Med producenti je poleg Grandmaster Flasha tudi raper Nas, med svetovalci pa so še raper in glasbeni producent Kurtis Blow, DJ Kool Herc in Afrika Bambaataa. Pri vseh je spomin na 70. leta v Južnem Bronxu še zelo živ, takrat so nekateri od njih kot DJ-ji prvič poskrbeli za instrumentale, čez katere so rapali njihovi kolegi. Tudi tokrat, kot je značilno za Luhrmanna, je njegova stvaritev paša tako za oči kot za ušesa - s pisanimi kostumi, plesom in seveda veliko glasbe.

V seriji je mogoče videti med drugim tudi Jadena Smitha, sina Willa Smitha in Jade Pinkett Smith, ki pozna zgodovino hiphopa in z njim povezanih protagonistov tako rekoč tudi iz družinske dnevne sobe. "Oče mi je veliko pripovedoval o tem, kako je bilo na turneji z Grandmaster Flashem, in tudi o tem, kako revolucionarno je bilo celotno gibanje v takratnem južnem Bronxu," je povedal Jaden. "Vse po vrsti pozna in se druži z njimi. Videl je že prvo epizodo serije in bil je zelo navdušen." V seriji nastopajo še Justice Smith, Shameik Moore, Herizen F. Guardiola in Skylan Brooks.

Dogajanje v seriji je postavljeno v obdobje od leta 1977 do 1979, ko se je po svetu večinoma še plesalo na disco glasbo, v južnem Bronxu pa je brbotalo nekaj novega. "Če si se v tistem času zadrževal v središču Manhattna in se zabaval v tamkajšnjih bleščečih diskotekah, ti nikakor ni bilo znano, da je obstajalo še nekaj drugega," je povedal producent in poznavalec zgodovine hiphopa Nelson George. "Toda v drugih predelih in v Harlemu se je razvijalo nekaj novega, kar se je širilo od ust do ust, prek kaset in uličnih zabav. Prav kontrast med tema glasbenima vizijama poganja zgodbo."

Od kod ustvarjalnost takratne mladine
"Odraščal sem v izoliranem mestecu v Avstraliji in sem New York videl zgolj od daleč kot neverjetno kreativno prestolnico, kjer se ustvarja umetnost na visoki ravni. Toda mesto je bilo tudi nevarno in leta 1977 povsem na dnu. To je bil tudi razlog, da sem se vprašal: zakaj je ta ustvarjalnost izšla iz tega kraja in iz te mladine," je pojasnil režiser Luhrmann. Na vprašanje, ali bi bila takšna brsteča scena mogoča tudi danes, odgovarja George: "Dvomim." Druga sezona serije Get Down je napovedana za naslednje leto.


Napovednik za prvo sezono serije Get Down