Laibach so in ostajajo najboljši ambasadorji slovenske umetnosti v tujini. Foto:
Laibach so in ostajajo najboljši ambasadorji slovenske umetnosti v tujini. Foto:
Hladna estetika z germanskim pridihom je bila vedno ključen del podobe Laibachov. Foto: Spletna stran skupine

V drugi polovici oktobra bo skupina Laibach izdala osmi studijski album Volk (nazadnje smo "sveže" Laibache poslušali leta 2003, plošči se je reklo WAT). 9. oktobra bo izšel prvi singel Anglia, v katerem boste verjetno spoznali britansko himno God Save The Queen. Laibach bodo namreč objavili svoje priredbe državnih himn najrazličnejših držav, od Slovenije, Rusije, Italije, ZDA, Španije, Izraela, Turčije, pa do Kitajske, Japonske in Vatikana. Dodali jim bodo himno NSK-ja, države brez mej, ki so jo člani skupine ustanovili leta 1984.

Uvodna skladba, Germania, si je, kar morda ni presenetljivo, melodijo sposodila pri Nemcih - skladba Das Lied der Deutschen iz leta 1797 je bila v času weimarske republike nemška hima.

Domoljubno nasilje?
Z albumom želijo Laibach pokazati, katere lastnosti so vsem narodom skupne: gre predvsem za močna domoljubna čustva, spodbujena v krvavih in nasilnih bojih, na podlagi katerih so nastajale države. Plošček bo v omejenem številu izšel v spremstvu knjige akvarelov članov skupine.

Po izidu albuma se bo novembra na trgu pojavil tudi DVD filma Divided States Of America, dokumentarca o ameriški turneji skupine, s katerim je režiser Sašo Podgoršek julija sodeloval tudi na filmskem festivalu v Motovunu.