Mimogrede, vse vstopnice za ogled P. J. Harvey pri delu so že razprodane. Foto: Reuters
Mimogrede, vse vstopnice za ogled P. J. Harvey pri delu so že razprodane. Foto: Reuters

Glasbenica bo s svojim bendom štiri tedne - od 16. januarja do 14. februarja - preživela v neoklasični stavbi Somerset House v Londonu, kjer bodo za enosmernim zrcalom ustvarjali njen deveti album. Projekt z naslovom Recording in Progress bo potekal v pred kratkim odprtem novem krilu stavbe, napovedujejo pa ga kot "spreminjajočo se, večdimenzionalno zvočno skulpturo".

P. J. Harvey je 'svežo' glasbo nazadnje izdala leta 2011; takratni album Let England Shake so navdihnili različni oboroženi konflikti po vsem svetu. S tem ploščkom si je že drugič prislužila nagrado mercury, deset let po zmagoslavju albuma Stories from the City, Stories from the Sea.

"Rada bi, da bi Recording in Progress deloval, kot da smo razstava v galeriji. Upam, da bodo obiskovalci lahko izkusili energijo in ritem snemalnega procesa." Kot producenta bosta z njo sodelovala slavni Flood in stalni sodelavec John Parish.

Obiskovalci, ki bodo za 45 minut morali odšteti skromnih 15 funtov, bodo lahko v živo opazovali različne stopnje ustvarjalnega procesa: od tega, kako bend debatira o različnih idejah za posamezne skladbe, kako snemajo posamezne dele, do preprostega iskanja idej za nadaljevanje.

James Lingwood in Michael Morris, direktorja organizacije Artangel, ki je soavtor projekta, sta v izjavi za javnost zapisala. "Delovni proces je bil za nas vedno enako pomemben kot javna predstavitev končnega izdelka, tukaj pa bo mogoče do podrobnosti raziskati in odkriti oba hkrati."