Neneh Cherry med nastopom na 47. džezovskem festivalu v španskem San Sebastianu leta 2012. Foto: EPA
Neneh Cherry med nastopom na 47. džezovskem festivalu v španskem San Sebastianu leta 2012. Foto: EPA
Cherryjeva je močno zaznamovala popsceno v 90. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Pevka, katere pravo ime je Neneh Mariann Karlsson, je v intervjuju za Guardian ob vrnitvi na glasbeno prizorišče razkrila svoja razmišljanja o različnih vidikih življenja. Švedinja je močno zaznamovala glasbeno sceno v preteklem desetletju, številni pa jo poznajo po njenih največjih hitih 7 Seconds, ki jo je posnela z Youssoujem N'Dourjem, in Buffalo stance iz leta 1988.

Kot je dejala, se zaveda močno razširjenega mnenja, da je vse, kar je skandinavsko, pač boljše, vendar pa si ob tem zastavlja vprašanje o upravičenosti tovrstnega razmišljanja. "Ne vem, od kod, na podlagi česa je Danska najbolj srečna država na svetu," pravi danes skoraj 50-letna pevka (abrahama bo praznovala 10. marca). "Kako to izmeriš? Kako določiš najbolj srečen narod na svetu? Razen če tega ne določiš na podlagi nekakšnega čudnega, srhljivega občutka zadovoljstva."

Pevka pravi, da je bila Švedska, ki je v veliki meri prav tako deležna te obče ljubezni do Skandinavije, dolgo ujetnica manjvrednostnega kompleksa, s tem ko se je skušala postaviti ob bok Angliji in ZDA. V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja so velikane ameriške džezovske scene, kot so Charlie Parker, Duke Ellington in njen očim, trobentač Don Cherry, v "tem hladnem, čistem kraju, polnem ljudi, ki so bili obsedeni z njihovo glasbo, sprejeli kot kralje. Kot rokovske zvezdnike. Ko je Coltrane prišel v Stockholm, ga je tam pričakala rdeča preproga."

Cherryjeva se je leta 1964 rodila v švedski prestolnici, kamor se je po dolgoletnem bivanju v tujini vrnila pred osmimi leti, da "bi našla stik s švedskim delom sebe". Njena počasna vrnitev na glasbeno prizorišče se je začel leta 2012 s projektom The Cherry Thing, pri katerem je sodelovala z džezovskim triom The Thing, s katerim so preigravali priredbe pesmi, ki jih je napisal njen očim. Zdaj pa predstavlja nov samostojni album z naslovom Blank Project, ki ga je napisala v spalnici na svojih 20 let starih klaviaturah Casio.

Kot pravi, so največji izziv, s katerim se spopada zdaj, ko se je znova vrnila pod medijske žaromete, nove metode fotografiranj. Fotografije se namreč takoj pojavijo na prenosniku in vsi jih brutalno iskreno komentirajo v njeni prisotnosti.

Po izjemno uspešnem albumu Man iz leta 1996, na katerem je tudi prej omenjeni hit 7 Seconds, se je umaknila z glasbenega prizorišča. "Ljudje me sprašujejo, kje si bila 18 let?" pravi pevka, ki je že 24 let poročena s producentom Cameronom McVeyjem, s katerim imata tri hčerke. "Če nimaš česa pokazati, potem je tako, kot da te ni bilo. Vedela sem, da otroci hitro rastejo in sem se odločila, da ta njihova leta ujamem. To je bila možnost - če želiš v svojem življenju postati bolj avtentičen in manj parodističen."

Močne ženske - fantastične ženske
Bežen pogled na medije pokaže, da se zdi, da se je takrat, ko se je umaknila iz javnosti, čas ustavil. Leta 1988 so mediji pisali, da pop vstopa v popolnoma novo obdobje močnih, neodvisnih žensk. Poleg Cherryjeve so mednje spadale članice kultne skupine Salt'N'Pepa in skoraj pozabljena skupina Wee Papa Girl Rappers. Kritiki imajo še danes pohvalne besede za njen projekt Buffalo Stance zaradi njegovega antimaterializma. Se bomo kdaj naveličali ponavljanja zgodb o velikih ženskih pevkah? "Ne, ker so ženske fantastične," pravi Cherryjeva, "in ničesar bolj seksi ali bolj stimulativnega ni, kot videti žensko, ki je močna in ki se dobro počuti v svoji koži ne glede na to, kaj počne. Vendar pa mislim, da smo v zadnjem času naredili nekaj korakov nazaj. Zdaj je na pohodu neka spolno-suženjska dimenzija, ki je agresivnejša oz. neokusna. Ko gledam svoji mlajši hčerki, se sprašujem, do kam smo dejansko prišli. Mlade ženske se začenjajo zavedati, da moramo biti feministke."

K vrnitvi na glasbene odre jo je spodbudil mož, ki je opazil, da po materini smrti (umrla je leta 2009) znova piše. "Ko vidi, da ima nekdo nekaj, kar lahko da ljudem, želi pomagati. In verjetno je edina oseba na svetu, ki mu lahko predstavim svoja nora razmišljanja, on pa potem iz tega naredi pesem." Večji del albuma sta napisala, ko sta skupaj sedela na domačem kavču, besedila pa so pričakovano zelo osebnoizpovedna.

Buffalo Stance

7 Seconds