Skica zakoncev Lennon - Ono, ki je pristala v nedavno objavljeni knjigi The Collected Artwork. Foto: Rolling Stone
Skica zakoncev Lennon - Ono, ki je pristala v nedavno objavljeni knjigi The Collected Artwork. Foto: Rolling Stone
John Lennon - pisma
Leta 2012 je izšla knjiga John Lennon - pisma avtorja Hunterja Daviesa v slovenskem prevodu pri založbi Modrijan. Foto: Modrijan

Predgovor h knjigi je napisala umetnica Yoko Ono, Lennonova vdova. Opisala je njuno prvo srečanje na eni izmed njenih razstav v Londonu. Povedal ji je, da bi tudi sam lahko razstavljal. Ko ga je vprašala, kaj ga pri tem ovira, je odvrnil: "Ne morem, ker sem Beatle."

"Lennonovo ustvarjanje se je sčasoma opazno spreminjalo," je v uvodu knjige zapisal Scott Gutterman iz newyorškega muzeja Neue Galerie. Od svobodnih potez, značilnih za njegova dela pri dvajsetih, je prešel k vedno bolj izpopolnjenemu risanju prizorov iz vsakdanjega družinskega življenja, je dodal.

Iskriv smisel za humor ne le v glasbi
Knjiga The Collected Artwork odkriva Lennonovo likovno nadarjenost, saj v nasprotju z njegovim glasbenim delom, ki je zelo cenjeno in priznano, le malokdo ve za njegovo likovno nadarjenost. Po pisanju revije Rolling Stone knjiga skic razkriva Lennonov iskriv smisel za humor in globoko predanost svoji družini.

Glasbenika smo lahko v drugačni luči uzrli že v knjigi John Lennon - pisma avtorja Hunterja Daviesa, ki je leta 2012 v slovenskem prevodu izšla pri založbi Modrijan.

John Lennon se je rodil leta 1940 v Liverpoolu, s Paulom McCartneyjem veljata za enega najuspešnejših glasbenih parov dvajsetega stoletja. Lennon je razkril svojo uporniško naravo in oster smisel za humor v svoji glasbi, pisanju, risbah, filmih in intervjujih. Leta 1971 se je preselil v New York, kjer je 8. decembra 1980 padel pod streli Marka Davida Chapmana.