Skupini Free se je pridružil pri rosnih 15 letih. Foto: Glasbenikova spletna stran
Skupini Free se je pridružil pri rosnih 15 letih. Foto: Glasbenikova spletna stran

"Andy, ki se je boril tako z rakom kot z aidsom, je bil velik družbeni aktivist in zagovornik človekovih pravic," so kalifornijske oblasti zapisale v potrditev glasbenikove smrti, ki jo je objavil portal Ultimate Classic Rock. Mrliški oglednik sicer še ni potrdil natančnega razloga njegove smrti.

V Londonu rojeni Fraser je član izvirne postave skupine Free postal že pri rosnih 15 letih; predj se je na baskitari kalil kot član zasedbe John Mayall & the Bluesbreakers.

Skupaj s Paulom Rodgersom, ki je pozneje kariero nadaljeval v zasedbah The Firm in Bad Company, sta napisala nekaj najbolj prepoznavnih pesmi skupine. Free so bili aktivni samo nekaj let na prelomu sedemdesetih, a so izdali dva albuma, ki sta se uvrstila v prvo deseterico lestvic (Fire and Wate iz leta 1970 je bil po zaslugi hita All Right Now uspešen tudi na drugi strani Atlantika). Svoj čas sta bili uspešni tudi pesmi My Brother Jake in Wishing Well.

Da je pozitiven na HIV, je Fraser izvedel v osemdesetih. Po obdobju šibkega zdravja se je pobral in leta 1994 z Rodgersom nastopil na takratni izdaji Woodstocka. Leta 2005 je izdal samostojni album Naked … And Finally Free!, nekaj let pozneje pa še On Assignment. V zadnjih letih je sodeloval tudi z dobrodelno organizacijo Rock Against Trafficking.

Fraser je o sebi priznal, da se ni imel za kakšnega glasbenega genija. "Če sem iskren, o sebi nikoli nisem razmišljal kot o basistu," je povedal v nekem intervjuju leta 2005. "Baskitaro sem igral samo zato, ker so drugi mulci v šolskem bendu hoteli biti pevci, bobnarji in kitaristi. Sebe sem vedno videl kot tistega, ki je pripravljen narediti, kar je pač treba, da vse skupaj funkcionira."