Po zaslugi singla Attenti al Lupo (1990) je bill Dalla znan tudi zunaj domačih meja. Foto: EPA
Po zaslugi singla Attenti al Lupo (1990) je bill Dalla znan tudi zunaj domačih meja. Foto: EPA
Lucio Dalla
Lucio Dalla je v Italiji nazadnje nastopil na letošnjem festivalu San Remo

Nenadna smrt glasbenika, ki je v Švico odpotoval v okviru svoje turneje, je italijansko javnost ujela nepripravljeno. "Ne, prosim, ne ... Ne morem verjeti ... Preprosto ne morem verjeti," je na Twitterju danes zapisal popzvezdik Jovanotti.
Italijanski časopis La Repubblica citira "vire blizu pevca", ki zatrjujejo, da se je Dalla še sinoči počutil dobro in da je svoj koncert v Montreuxu izpeljal brez težav. Eden izmed njegovih najtesnejših prijateljev, fotograf Roberto Serra, je za časopis Corriere della Sera dejal: "To ne more biti res. Še včeraj sva govorila po telefonu in je bilo z njim vse v redu; bil je dobre volje in miren."

Svojo poslednjo turnejo je Dalla začel 27. februarja v Luzernu, od koder je odpotoval v Zurich in od tam v Montreux. Turneja bi ga nato popeljala med drugim še v Bern, Ženevo, Pariz, Dusseldorf, Hamburg, Bremen, Luksemburg in Stuttgart. Še pred nekaj tedni je stal tudi na domačem odru: nastopil je na festivalu San Remo, kjer sta z mladim Pierdavidom Caronejem izvedla Dallovo pesem Nani.

Dalla je avtor nekaterih najbolj znanih pesmi v zgodovini popularne italijanske glasbe . V pol stoletja ustvarjalne kariere je v Bologni rojeni Dalla zložil zimzelene skladbe, ki jih zna odbrundati vsak Italijan, pa naj bo to Caruso ali L'anno che verrá. Sodeloval je tudi z večino najuglednejših domačih izvajalcev, kot sta denimo Gianni Morandi in Francesco De Gregori.

Dalla je bil tudi velik ljubitelj nogometa in džeza, s katerim je svojo kariero tudi začel (leta 1961 je igral klarinet na studijskem posnetku Second Roman New Orleans Jazz Banda).

Pet let pozneje je posnel svoj prvi album s skupino Gli idoli. Leta 1979 je album Lucio Dalla že dosegel več kot milijonsko naklado, kar je bila prva stopnička dolgoletne kariere z več milijoni prodanih plošč in hiti, kot sta Attenti al lupo in Canzone o Gesú Bambino (s to pesmijo se je leta 1971 uvrstil na tretje mesto festivala San Remo - a še prej je moral njen naslov spremeniti v 4/3/1943 (njegov rojstni datum), saj organizatorjem ni bilo všeč, da bi pesem o mladi mami in nezakonskem otroku nosila Jezusovo ime).

Slovito pesem Caruso, poklon operni legendi Enricu Carusu, je napisal posebej zato, da bi jo odpel Pavarotti; prodali so jo v več kot devetih milijonih izvodov. "Pretresena sem," je novico že komentirala Pavarottijeva vdova Nicoletta Mantovani. "Bil je dober Lucianov prijatelj. Velik mož in izjemno obziren človek. V težkih časih mi je stal ob strani."