Leila Schayegh (na sliki) in Václav Luks izvajata sonate Franza Bende (1709–1786) in njegovih sodobnikov. Ta »čarodej« in »veliki genij« se je rodil na Češkem, se zgodaj pridružil kapeli poznejšega pruskega kralja Friderika Velikega in postal vladarjev najljubši violinist. Foto: Festival Radovljica
Leila Schayegh (na sliki) in Václav Luks izvajata sonate Franza Bende (1709–1786) in njegovih sodobnikov. Ta »čarodej« in »veliki genij« se je rodil na Češkem, se zgodaj pridružil kapeli poznejšega pruskega kralja Friderika Velikega in postal vladarjev najljubši violinist. Foto: Festival Radovljica
Radovljica
Festival vsako leto obišče okoli 2500 ljudi. Cena vstopnice za posamezni koncert je 15 evrov, obiskovalcem iz Kranja in Ljubljane pa je na voljo festivalski avtobus. Foto: BoBo
Le Miroir de Musique
V stari Grčiji je bil lik pesnika neločljiv od pevca, ki se je spremljal na takšnem ali drugačnem brenkalu. Tradicija liričnega petja je v srednjem veku poiskala nove oblike, v 15. stoletju pa so ponovno odkrili mitskega Orfeja in njegovo liro zamenjali z godalom, s sedemstrunsko liro da braccio, ki je omogočala akordsko spremljavo. Ansambel Le Miroir de Musique rekonstruira tovrstne prakse z besedili od Homerjeve Iliade do Polizianove Pripovedi o Orfeju (1480). Foto: Festival Radovljica

Kot zagotavlja umetniški vodja Festivala Radovljica Domen Marinčič, festival odlikuje kakovostna glasba, saj so programi in izvajalci, ki se bodo letos zvrstili do 23. avgusta, skrbno izbrani. Praviloma nastopajo glasbeniki z vsega sveta s sporedi, ki vključujejo rekonstrukcije glasbe iz obdobja pred nastankom glasbene notacije, pa vse do glasbe 21. stoletja in novih del.

Odprti za širok nabor pristopov
Čeprav je festival zvest stari glasbi, se v program uvrščajo tudi sodobnejši izvajalski vložki, gledališče in ples. Poleg tega bo mogoče prisluhniti tradicionalni slovenski ljudski glasbi, pa tudi sodobni rekonstrukciji starejših repertoarjev.

Stara glasba sodi v poseben ambient
Kultura, glasba in zgodovina se prepletajo v historičnem ambientu starega mesta. Mestna arhitektura in Radovljiška graščina z Baročno dvorano in preddverjem sovpadata z zgodovinskimi inštrumenti in staro glasbo. Festival poleg tega gostuje v cerkvi sv. Petra v Radovljici in v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem pri Cerkljah.

Festival Radovljica se bo začel to soboto z nastopom mednarodne osemčlanske vokalno-instrumentalne zasedbe Ensemble Phoenix Munich in sporedom redko izvajane severnoameriške glasbe 18. in 19. stoletja.

V Radovljiški graščini bodo v prvi polovici avgusta nastopili še lutnjar Michal Gondko s poljsko glasbo za renesančno lutnjo, violinistka Leila Schayegh in čembalist Vaclas Luks z violinskimi sonatami ter družinski trio Volk Folk, ki se posveča zbiranju in izvajanju slovenske ljudske glasbe v izvirni zasedbi z violino, oprekljem ali harmoniko in basom.

V cerkvi sv. Petra v Radovljici bosta na sporedu koncert treh tenoristov iz Velike Britanije Johna Potterja, Christopherja O'Gormana in Rogersa Covey-Crumpa, ki odkrivajo pozabljeni repertoar 13. stoletja, ter nastop francoskega ansambla Musica Nova z adventnimi, postnimi in velikonočnimi moteti Jacobusa Handla Gallusa.

V drugi polovici festivala bo Radovljiška graščina gostila sestav Le Miroir de Musique, ki se posveča rekonstruiranju pevske recitacije od Iliade do Pripovedi o Orfeju, in argentinsko sopranistko Mario Cristino Kiehr, ki spada med najuglednejše izvajalke baročne glasbe na svetu.

V cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem bo nastopil nizozemski orglavec Leon Berben, ki bo izvedel Bachovo Umetnost fuge. Festival se bo končal 23. avgusta, ko bo v Radovljiški graščini na sporedu glasba za Karla Velikega in druge karolinške vladarje od 8. do 10. stoletja v izvedbi ansambla Sequentia iz Pariza.

Festival vsako leto obišče okoli 2500 ljudi. Cena vstopnice za posamezni koncert je 15 evrov, obiskovalcem iz Kranja in Ljubljane pa je na voljo festivalski avtobus. Ob koncertnem programu bosta v okviru festivala potekali tudi delavnici za pevce in vokalne ansamble ter mojstrski tečaj za kljunasto flavto.