V petek se bo festival sklenil s koncertom mladih citrark, nagrajenk tekmovanja Svirel in Temsig. Foto: BoBo
V petek se bo festival sklenil s koncertom mladih citrark, nagrajenk tekmovanja Svirel in Temsig. Foto: BoBo

Scharf vodi priznano skupino Salzburger Saitenklang in solistično nastopa po Evropi, Kanadi, ZDA in azijskih državah. Od leta 1989 poučuje citre na zasebni univerzi Anton Bruckner v Linzu. Leta 2014 je nastopil kot solist na novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov, je zapisano na spletni strani Festivala Velenje.

V četrtek bo nastopila Karmen Zidar Kos, ki letos končuje študij citer pri prof. Georgu Glaslu na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Leta 2004 in 2008 je bila državna prvakinja na citrah, leta 2006 pa najboljša citrarka v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju v Münchnu. Veliko nastopa tudi s sestro Neli Zidar Kos, s katero sta prejeli več nagrad. Poleg tega je dejavna kot zborovodkinja v Münchnu in na domači Ponikvi nad Žalcem.

Na petkovem koncertu se bo predstavilo več odličnih mladih citrark. Chiarra Gregorc iz Glasbene šole Slovenska Bistrica je na letošnjem mednarodnem tekmovanju v najnižji kategoriji prejela zlato priznanje, prav tako pa tudi na lanskem tekmovanju Temsig. Citrarki Klara Majcen in Maša Strmec, učenki citer na Glasbeni šoli Rista Savina Žalec, pa sta prejemnici številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, solistično in s komornimi zasedbami.

V drugem delu koncerta se bo predstavil citrarski kvartet Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega iz Velenja. Sestavljajo ga Maja Rotovnik, Sara Pečnik, Pia Lipnik in Ania Marinčič Barič. V minulih letih so bile uspešne na različnih tekmovanjih v solo kategorijah. S kvartetom muzicirajo že nekaj let, njihov mentor je prof. Peter Napret.