So moški boljši dirigenti kot ženske? Nekateri so prepričani, da je tako. Foto: EPA
So moški boljši dirigenti kot ženske? Nekateri so prepričani, da je tako. Foto: EPA

Od leta 1895 se v okviru festivala vsako leto zvrsti več kot 70 koncertov klasične glasbe in drugih dogodkov, večina od njih v sloviti dvorani Royal Albert Hall v Londonu. Dirigiranje sklepnega koncerta velja za zelo prestižno nalogo, letos, ko je prvič v 118 letih ta naloga pripadla ženski, pa je odmevalo še toliko bolj. A za samo Alsopovo to ni bilo nekaj presenetljivega, bolj se čudi odmevnosti te spremembe. “Šokantno je, da smo leta 2013 in da še vedno govorimo o dogodkih, ko nekaj prvič naredi ženska,” je dejala 56-letna dirigentka. Hkrati se zaveda pomena in upa, da bo to privedlo k več diskusije o neenakosti med spoloma, poroča CNN.

Ženske, ki vihtijo dirigentsko taktirko, so še vedno deležne številnih pripomb. Nedavno je ruski dirigent Vasilij Petrenko za norveški časopis Afterposten dejal, da so moški boljši dirigenti in da so ženske, ki imajo družino, težko tako predane svojemu poklicu, kot to ta terja od njih. Petrenko je dejal, da so njegove besede letele na okoliščine, v katerih deluje klasična glasba v Rusiji, in da so ga novinarji narobe razumeli.

Kljub tovrstnim izjavam pa Alsopova, ki je že od majhnih nog vedela, da bo z dušo in telesom zapisana klasični glasbi, priznava, da se stvari počasi spreminjajo in da se položaj glasbenic izboljšuje.