Klavir, na katerega so igrali David Bowie, Elton John, John Lennon in Aerosmith. Foto: Reuters
Klavir, na katerega so igrali David Bowie, Elton John, John Lennon in Aerosmith. Foto: Reuters
To ni klasična zbirka plesnivih starih kart in bledečih fotografij: na sliki je rokopis pesmi Like a Rolling Stone, ki ga je Dylan okrasil še z različnimi čačkami. Foto: Reuters
Oprave, ki so jih nosili Michael Jackson, Elvis Presley, Sly Stone in Jimmy Page. Foto: Reuters
Kdo si pravzaprav ne bi želel čisto pravega, avtentičnega Presleyjevega kombinezona? Foto: Reuters

Pod dražbeno kladivo gre v sredo med drugim tudi z opombami opremljen rokopis pesmi Like a Rolling Stone, ki velja za eno najpomembnejših skladb povojne popkulture. Pričakujejo, da bodo lahko zanjo iztržili tudi do dva milijona dolarjev, medtem ko se bo za A Hard Rain's A-Gonna Fall draženje začelo pri 400 tisočakih.

Glasbena podlaga celotne generacije
Med najbolj zaželenimi artefakti junijske dražbe bodo najverjetneje tudi eden izmed vpadljivih kombinezonov, v katerih je v Las Vegasu nastopal Elvis Presley, pa klavir, na katerega so igrali vsi od Davida Bowieja in Eltona Johna do Johna Lennona in Aerosmithov, ter zloglasna pogodba s podpisom Jimija Hendrixa. "Večina teh predmetov je kot glasbena podlaga za celotno generacijo," je komentiral Richard Austin, Sothebyjev strokovnjak za knjige in rokopise.

A Rock & Roll History: Presley to Punk je Sothebyjeva prva dražba, posvečena predmetom iz glasbene zgodovine po več kot desetih letih. Približno 150 predmetov, kolikor jih bo na prodaj, je bilo doslej v lasti zbiralcev in ljudi, ki so tako ali drugače del glasbene industrije.

Leta, ko je glasba prinašala družbene spremembe
Najcenejše spominke se bo dalo kupiti za 200 dolarjev, najdražji, Dylanov rokopis, pa se bo gibal okoli dveh milijonov. "Bob Dylan je verjetno najbolj preučevan rockizvajalec zadnjih štiridesetih let," je izpostavil Austin. "Rokenrol je bil v šestdesetih neločljivo povezan z družbenimi spremembami in generacijo, ki je prihajala v ospredje."

Na prodaj gredo tudi: polomljena kitara, na katero je igral (in jo na odru leta 1989 razbil) Kurt Cobain, fotografije, podpisani ovitki plošč, risbe in oblačila, ki so jih nosili Michael Jackson, Sly Stone in Jimmy Page. Še posebej dragocen je Elvisov kombinezon s pavom: zanj pričakujejo okoli 300 tisoč dolarjev, 200 tisoč pa za pogodbo, s katero je Jimi Hendrix leta 1965 privolil, da bo tri leta ekskluzivno nastopal za PPX Enterprises za predujem pičlega enega dolarja.

Pri Sothebyju bi z dražbo radi tudi "izmerili temperaturo trga", da bodo videli, kateri predmeti najbolj podžgejo zbiralce. Na začetku tega meseca so bili rokopisi in risbice pokojnega Beatla Johna Lennona na dražbi prodani za 2,9 milijona dolarjev, kar je še enkrat več od napovedanega izkupička.

Cene rastejo
"Dražbo smo namenoma zastavili tako, da ponuja širok razpon gradiva, tako kar se tiče vrednosti kot tudi same narave predmetov," je še povedal Austin. V zadnjih desetih letih so namreč zbirateljski predmeti iz sveta rokenrola začeli bliskovito pridobivati vrednost. "Tržišče je za kanec bolj dozorelo in naprednejše. Zdaj je primeren trenutek, da ponudimo Dylanove rokopise, ki so neverjetno pomembni."