Kljub mladosti ima Katja Sinkovič izkušnje z odrov na vseh koncih Evrope, je tudi dobitnica več stanovskih priznanj. Foto: Festival Ljubljana
Kljub mladosti ima Katja Sinkovič izkušnje z odrov na vseh koncih Evrope, je tudi dobitnica več stanovskih priznanj. Foto: Festival Ljubljana
Katja Sinkovič ima uradno dovoljenje za izvajanje na historičnem Lisztovem klavirju znamke Bechstein. Foto: Festival Ljubljana

V okviru 62. Ljubljana festivala je poustvarila Matičičevo etudo Po belih tipkah, Schumannovo Fantazijo v C-duru in Lisztovo Sonato v h-molu.

Katja Sinkovič, rojena leta 1986, je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Tomažu Petraču, Andreju Jarcu in Vladimirju Mlinariču, pri katerem je tudi diplomirala. Leta 2010 je bila sprejeta v razred angleškega pianista Martina Hughesa na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Naslednje leto je študij nadaljevala v razredu Noela Floresa, prav tako na Dunaju, od sezone 2012/13 pa se izpopolnjuje v razredu Michaela Krista.

Izobražuje se tudi na mojstrskih tečajih pri različnih pianistih in profesorjih. Osvojila je zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju dr. Romana Klasinca v Mariboru leta 1997 ter dve drugi nagradi na mednarodnih tekmovanjih v Italiji.

Kot solistka je z orkestrom Opera in balet SNG Ljubljana pod taktirko Marka Gašperšiča v Slovenski filharmoniji na akademijskem abonmaju navdušila z izvedbo klavirskega koncerta v b-molu Petra Iljiča Čajkovskega. Nastopa tudi na recitalih, v sklopu cikla EPTA-Pianissimo pa se je leta 2012 predstavila na treh solističnih nastopih po Sloveniji.

Na mojstrskem tečaju v Weimarju je z izvedbo Lisztove Sonate v h-molu prepričala Lilyo Zilberstein in dobila uradno dovoljenje za izvajanje na zgodovinsko pomembnem Lisztovem klavirju znamke Bechstein v njegovi vrtni hiši v znamenitem weimarskem parku.

Lani je v okviru Društva slovenskih skladateljev krstno izvedla slovenske novitete skladateljev Janeza Matičiča, Jake Puciharja in Tine Mauko ter dela Igorja Štuheca in Petra Kopača, so sporočili s festivala.