Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo 1. januarja 2018 najverjetneje zadnjič potekal pod taktirko maestra Riccarda Mutija. Foto: Reuters
Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo 1. januarja 2018 najverjetneje zadnjič potekal pod taktirko maestra Riccarda Mutija. Foto: Reuters
Dunajski filharmoniki
Prihodnji novoletni koncert bo ponudil sedem skladb, ki jih Dunajski filharmoniki na novoletnem koncertu še niso izvedli. Foto: EPA

"Novo leto želim praznovati z družino, ker pa je bil pritisk v zadnjem času tako močen, sem privolil, da bom dirigiral, a mislim, da bo to moj zadnji novoletni koncert," je dejal italijanski dirigent.

Kot razlaga Muti, ki trenutno vodi Simfonični orkester v Chicagu in Orkester Giovanile Luigi Cherubini, priprave na novoletni koncert niso lahke. "Ko stojiš na podiju, je težko pozabiti, da te gleda na milijone ljudi. Orkester stoji pred ogromnim občinstvom. Najmanjše napake ne opazijo le gledalci v avditoriju. Tudi program ni tako enostaven, kot se zdi. Valček je pogosto zelo virtuozen," je Muti povedal za milanski časnik Il Giornale.

V ospredju skladbe Johanna Straussa ml.
Program koncerta, s katerim Dunajski filharmoniki v ritmih glasbe družine Strauss tradicionalno pozdravijo novo leto, bo ponudil sedem skladb, ki jih Dunajski filharmoniki na tem koncertu še niso izvedli. Tokrat bo poudarek programa, ki so ga objavili sredi novembra, na delih Johanna Straussa mlajšega. Kot vsako leto jim bodo v neposrednem prenosu lahko prisluhnili na vseh koncih sveta.

Prihodnje leto čaka Mutija zaznamovanje posebnega jubileja - 50 let bo minilo, odkar je prvič zavihtel dirigentsko palčico. Dirigentski debut je doživel v Firencah s tamkajšnjim orkestrom Maggio musicale fiorentino. Ob tej priložnosti bo v tem zgodovinskem toskanskem mestu vodil izvedbo Verdijeve opere Macbeth. Riccardo Muti v svetu klasične glasbe uživa zvezdniški status, preden je postal direktor chicaških simfonikov je služboval v Firencah, Londonu, Philadelphii, Milanu in Salzburgu.

Prvi tradicionalni novoletni koncert je potekal na silvestrovo leta 1939, njegov namen pa je bilo zbiranje sredstev za "Winterhilfswerk", vsakoletno nabirko, ki jo je organizirala Hitlerjeva nacionalsocialistična stranka za nakup kuriva za najbolj potrebne v hladnih zimskih mesecih. Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov je eden najbolj zaželenih koncertov na svetu, za katerega vstopnice stanejo tudi do 1.100 evrov.